Prezident Petr Pavel v Bruselu orodoval za rychlé přijetí Ukrajiny do Evropské unie.

Prezident Petr Pavel v Bruselu během své třídenní návštěvy přesvědčoval předsedu Evropské rady Charlese Michela, aby EU zahájila přístupové rozhovory s Ukrajinou ještě letos. Vstup Ukrajiny do NATO a EU je podle Pavla v zájmu Česka.

„Čím širší bude zóna stability v Evropě, tím budeme víc v bezpečí i my,“ prohlásil prezident Pavel..

„V tomto ohledu bychom měli tlačit na to, aby se jednání o přístupu Ukrajiny zahájila ještě letos,“ oznámil Pavel po schůzce s Michelem.

Kritizoval také současný přístup některých států, které zablokovaly dovoz ukrajinského obilí. Státy EU by podle něj měly postupovat koordinovaně.

„S předsedou Evropské rady Charlesem Michelem jsme se shodli na významu naší jednoty a jejího udržení v boji proti nelehkým výzvám, kterým jako Evropané čelíme. Patří k nim Čína i budoucnost Ukrajiny. Čekají nás rozhodnutí složitá, ale zásadní pro stabilitu života v EU, tedy i České republice. Společně jsme silnější,“ uvedl prezident Pavel.



Po Michelovi se prezident v pátek sešel také s předsedkyní Evropského parlamentu Robertou Metsolaovou. Společně řešili například problém migrace.

„Rozhodně by přístup EU neměl být založen na kvótách, ale na racionálním přístupu k ochraně vnějších hranic a azylové politice,“ podotkl prezident Pavel.

Na závěr návštěvy Bruselu se prezident Pavel měl setkat také s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Ta se nakonec ze setkání z osobních důvodů omluvila.

„Hovořili jsme spolu alespoň telefonicky a domluvili se, že za mnou přijede 2. května do Prahy,“ informoval Pavel.

Pavel v Bruselu navštívil také centrálu NATO, kde jednal s Jensem Stoltenbergem. (sfr)