Prezident Petr Pavel přijal na Pražském hradě romské studenty. Jsou prý příkladem.

Prezident ČR Petr Pavel s manželkou Evou přijali na Pražském hradě skupinu romských studentů a studentek a vládní zmocněnkyni pro záležitosti romské menšiny Lucii Fukovou a to u příležitosti Mezinárodního dne Romů. Podle Pavla jsou romští studenti příkladem překonání předsudků pro romskou komunitu i většinovou společnost.

Předsudky označil za jedno z nebezpečí naší doby.

Fuková uvedla, že díky vzdělání mohou Romové i další etnické skupiny uspět a může se zlepšit soužití.

„To, co považuji za jedno z největších nebezpečí naší doby, a zdaleka se netýká jenom Romů, jsou předsudky. Vycházejí mnohdy z nedostatku informací, ze stereotypů, z nedostatku vůle navzájem si naslouchat a pochopit argumenty toho druhého.“

„Vy pro mě představujete možnost jak poukázat na dobré příklady nejenom směrem do komunity vaší, ale především do komunity většinové. Jste příkladem toho, že z kruhu předsudků se dá vystoupit,“ prohlásil prezident Pavel.



V sále Pražského hradu, kde se schůzka konala, byla také romská vlajka. Na setkání také zazněla romská hymna.

Romové tvoří nejpočetnější menšinu v Česku. Podle odhadů jich v zemi žije kolem čtvrt milionu.

Fuková označila přijetí romských studentů a studentek na Hradě a setkání s prezidentem za symbolický moment. Připomněla historii Romů v českých zemích i jejich odsouvání na okraj společnosti.

„Je to okamžik změny, který prožíváme,“ uvedla zmocněnkyně. Podle ní vede ke zlepšení vzájemného soužití a postavení menšiny ještě dlouhá cesta.



Podle Fukové má smysl podporovat talentované romské děti a mladé lidi.

Pavel se již nedávno setkal s romskými školáky při své návštěvě Ústeckého kraje. Setkání romských studentů s prezidentem ČR se však konalo historicky poprvé.

Dřívější prezidenti Václav Havel a Václav Klaus se s Romy také několikrát setkali, ale nikoliv s novou generací romské inteligence. Prezident Klaus v roce 2004 přijal delegaci organizace s názvem Parlament Romů v České republice. (sfr)