Prezident ČR Petr Pavel sfáral do Dolu Darkov na Ostravsku. Jako první prezident po Václavu Havlovi.

Prezident ČR Petr Pavel sfáral do Dolu Darkov na Ostravsku a to jako první prezident po Václavu Havlovi. Pavel přitom zdůraznil, že situace s ukončováním těžby a uzavíráním dolů je nevyhnutelná, ale mimořádně složitá.

„Dnes jsem měl možnost sfárat do Dolu Darkov a alespoň na chvíli tak přičichnout k tvrdé práci horníků. Havíři na Ostravsku pracovali v dolech dlouhé roky, tento úkol však pro ně pomalu končí,“ konstatoval prezident.

„Zaměstnanci věnovali velkou část života těžbě uhlí a přispívali tak k energetické bezpečnosti České republiky,“ podotkl Pavel.

„Teď je před horníky jiná výzva – najít další uplatnění a učit se novým věcem. Určitě to není budoucnost, jakou si představovali. Je důležité, že podniku DIAMO není tato situace lhostejná a chce se aktivně podílet na jejich dalším uplatnění,“ dodal.



Jak uvedl Hrad v tiskové zprávě, v Dole Darkov se horníci musí vyrovnat s postupným zavíráním dolů.

“Je to nepříjemné období, ale nemusí to být smutná událost, pro většinu práce ještě na dlouho bude, pro některé z vás to může být nová příležitost,” řekl podle Hradu Pavel na setkání s horníky.

Prezident Petr Pavel je po Václavu Havlovi po více než 30 letech prvním prezidentem, který sfáral do některého z dolů v Ostravsko-karvinském revíru. (sfr)