Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela pracovně navštívil firmu Explosia. Do Pardubic zavítal ve čtvrtek 23. března. Pod ministerstvo průmyslu a obchodu ČR spadá i pardubický výrobce výbušnin. Ministrova návštěva se uskutečnila v době, kdy Explosia hlásí rekordní zisky a plánované investice do výroby.

Brány Explosie se veřejnosti otevírají velmi výjimečně. Každá návštěva totiž narušuje klid tamních zaměstnanců, kterým pod rukama procházejí desítky kilogramů výbušnin denně, a to není dobře.

V případě návštěvy ministra šlo ovšem o narušení žádoucí, neboť jen osobní účastí mohl získat reálnou představu o tom, jak Explosia funguje, co jí pomáhá a co jí škodí. Aby byl zásah do výroby co nejmenší, dorazil ministr se svým týmem v odpoledních hodinách, kdy je valná většina výroby zastavena.


Předseda představenstva Explosia a.s. Radomír Krejča, ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela, poslanec Parlamentu ČR a člen dozorčí rady Explosia a.s. Jiří Hájek.

Předseda představenstva Explosia a.s. Radomír Krejča, ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela, poslanec Parlamentu ČR a člen dozorčí rady Explosia a.s. Jiří Hájek.


„Pan ministr navštívil například moderní výrobu celospalitelných hnacích náplní pro velkorážovou munici, které dodáváme zbrojařským firmám, zajímal se také o výrobu bezdýmných prachů nebo o speciální produkty,“ upřesnil předseda představenstva Explosie Radomír Krejča.

Právě o navýšení kapacity výroby celospalitelných hnacích náplní se nyní hodně mluví. Poptávka celosvětově výrazně přesahuje možnosti výroby, a tak se společnosti snaží své kapacity navýšit.

V pardubické Explosii nyní probíhají investiční akce naplánované v řádech stovek milionů korun, které mají za cíl nejen navýšit výrobní kapacitu hnacích náplní, ale také zvýšit bezpečnost výroby. (sfr)