Prezident Pavel se dohodl s Čaputovou na možnosti společných zahraničních cest.

Prezident ČR Petr Pavel se na návštěvě Bratislavy dohodl se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou na možnosti konání společných zahraničních cest. Jednou z takových společných zahraničních cest Pavla a Čaputové by mohla být návštěva Ukrajiny.

Prezident Petr Pavel v rámci své první zahraniční cesty zamířil na Slovensko, kde se setkal se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Oba politici se dohodli na možnosti společných zahraničních cest.

Čaputová s Pavlem hovořila o spolupráci i o společných výzvách v oblasti energetiky, bezpečnosti, ekologie či zahraniční politiky. Zmínila v této souvislosti také možnost společných zahraničních cest.

„Čelíme i stejným problémům,“ podotkl prezident Pavel s odkazem na útok Ruska na Ukrajinu, která potřebuje podporu.

V souvislosti se společnými zahraničními cestami zmínil Pavel plánovanou cestu na Ukrajinu, o níž se zmínil už dříve.

„Velmi ráda se na takovou cestu vydám,“ doplnila Čaputová.



Pavel označil skupinu V4 za především „konzultační fórem“. Poznamenal, že vidí prostor pro bližší spolupráci s pobaltskými zeměmi.

Pavel návštěvou Slovenska dodržel tradici odkazující na společnou minulost obou zemí. S Čaputovou společně uctí i památku zakladatelů Československa – Tomáše Garrigua Masaryka a Milana Rastislava Štefánika – na bratislavském nábřeží Dunaje.

„Je mi ctí a potěšením přijet na první zahraniční cestu právě na Slovensko,“ napsal Pavel do knihy hostů v bratislavském Prezidentském paláci.

Pavla na návštěvě Slovenska doprovázela manželka Eva, po boku Čaputové byl při slavnostním přivítání její partner Juraj Rizman. (sfr)