Prezident Petr Pavel se přesune na Pražský hrad až pár týdnů po své inauguraci. (Ilustrační foto)

Prezident ČR Petr Pavel Pavel se přesune do klasického sídla českých prezidentů, tedy na Pražský hrad, až několik týdnů poté, co bude slavnostně uveden do funkce a stane se formálně hlavou státu. Do té doby bude Pavel i po své inauguraci úřadovat v Hrzánském paláci, který mu propůjčila vláda. 

Na Pražský hrad se nově zvolený prezident přestěhuje až poté, co budou připraveny kanceláře.

Informovala o tom budoucí hradní kancléřka Jana Vohralíková.

Budoucí kancléřka zdůvodnila pozdější přesun prezidentana Hrad nutností připravit kanceláře na Hradě. Zástupci týmu Pavla již dříve informovali, že hradní prostory nechají zkontrolovat kvůli odposlechům.

Cílem je vše nachystat do konce března.

S Milošem Zemanem skončí na Hradě i tým jeho nejbližších spolupracovníků.

Inaugurace nového prezidenta ČR má proběhnout 9. března. Slavnostní slib Pavel složí na společné schůzi Poslanecké sněmovny a Senátu, která začne ve 14:00, do rukou předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS).

Na inauguraci bylo pozváno kolem osmi stovek hostů. Vedle představitelů státu a institucí půjde i o podporovatele Pavla z prezidentské kampaně.

Po slavnostním aktu, jehož zakončení doprovodí i dělostřelecké salvy, Pavel přednese projev.

Ceremoniál by měl trvat podle dřívějších informací asi 50 minut. Následovat bude ve Španělském sále slavnostní číše vína pro asi 2500 účastníků. V době, kdy se na ni budou lidé z Vladislavského sálu přesouvat, Pavel odejde s manželkou na balkón na třetím nádvoří pozdravit veřejnost.

Slavnost na Pražském hradě zakončí kolem 18:00 ekumenická modlitba ve svatováclavské kapli v katedrále svatého Víta za vlast a prezidenta.

Pavel poté přejde do hlavní lodě katedrály, kde zahraje Česká filharmonie za řízení dirigenta Jakuba Hrůši Te Deum od Antonína Dvořáka. (sfr)