Petr Pavel na Mnichovské bezpečnostní konferenci vyjádřil skepsi ohledně toho, zda se Ukrajině podaří vyhrát válku s Ruskem.

Zvolený prezident ČR Petr Pavel se na Mnichovské bezpečnostní konferenci dostal do sporu s ukrajinským ministrem zahraničí Kulebou kvůli víře ve vítězství Ukrajiny ve válce s Ruskem. Pavel vyjádřil skepsi ohledně toho, zda se Ukrajině podaří válku vyhrát.

„Moje poznámka na panelu o Ukrajině na Munich Security Conference v žádném případě nezpochybňovala pomoc všemi dostupnými prostředky až do porážky Ruska. Jako bývalý voják se ale nechci řídit nadějí nebo vírou. Dávám přednost realistickému pohledu a analýzám založeným na faktech,“ uvedl následně Pavel.

Pavel na konferenci řekl, že je „trochu skeptičtější“.

„Rozumím ukrajinskému přání přivést tuto válku ke konci, kdy všichni ruští vojáci zmizí z posledního kousku ukrajinského území a ruský prezident jednou přijede do Kyjeva a na kolenou pronese omluvu.“

„Můžeme ale se dostat do situace, kdy osvobození určitých částí ukrajinského území bude znamenat víc ztrát na životech, než společnost dokáže unést. V určitě chvíli tak dokonce sama Ukrajina může přemýšlet o jiném výsledku,“ nadnesl Pavel.

„A my bychom také měli být připraveni na takovou eventualitu, protože nelze jen očekávat to nejlepší, ale je třeba, abychom byli připraveni na to nejhorší. A proto bych rád vyzval k opatrnosti ohledně vytyčování cílů, jak by měl tento konflikt dopadnout,“ dodal Pavel.

„I kdyby došlo k tomu, že se ruská armáda zhroutí, ukrajinská armáda ji vytlačí z Ukrajiny, pak tu budeme mít zhroucené Rusko. To znamená, že nebude nikdo, s kým bychom mohli jednat o režimu bezpečnostních záruk a pracovat na budoucí bezpečnostní architektuře Evropy,“ konstatoval zvolený prezident Česka.

Kuleba v reakci na Pavla zmínil, že právě takového způsobu uvažování, jež označil za „intelektuální past“, by se státníci měli vyvarovat.

„V případě podpory Ukrajiny musíte Ukrajině věřit, a ne nás připravovat na nejhorší,“ uvedl.

Zdůraznil, že neexistuje jiná alternativa než znovuzískání kontroly nad anektovaným Krymem a zajištění toho, že Rusko bude potrestáno na mezinárodní úrovni.

Následně Pavel uvedl, že „státům, které nejsou ve válce, se snadno hovoří o nejlepším možném výsledku, tedy úplném vítězství, když jejich lidé neumírají“.

„Nikdo by Ukrajince neměl tlačit k ústupkům, dokud existuje reálná šance na vítězství, ale ani vzbuzovat nenaplnitelná očekávání a naděje bez reálného základu.“

„Ukrajinci umírají a budou bohužel dále umírat. Může dojít k situaci, kdy si sami vyhodnotí, že cena za osvobození dosud okupovaného území je příliš vysoká a zdroje nedostatečné. Takové rozhodnutí ale mohou učinit jen oni sami.“



Proti Pavlovu výroku se podle Ukrajinské pravdy na konferenci měli ohradit také švédský premiér Ulf Kristersson a finská premiérka Sanna Marinová, která zdůraznila, že Rusku nesmí být nabídnuta „snadná porážka“.

„Rusko musí zaplatit opravdu vysokou cenu za útok na Ukrajinu,“ zdůraznila.

Pavla naopakpodpořil americký generál Petraeus.

„Sdílím rezervovanost a opatrnost mého kolegy, generála ve výslužbě, který při svém posledním pověření tak efektivně a brilantně sloužil jako šéf vojenského výboru NATO, než vstoupil do ponurého světa politiky.“

„Myslím, že existuje možnost vyjednaného řešení, kterého lze dosáhnout, když si Rusko uvědomí, že válka je neudržitelná,“ uvedl Petraeus. (sfr)