Zvolený prezident ČR Pavel se v Mnichově sešel s francouzským prezidentem Macronem.

Zvolený prezident ČR Petr Pavel se v Mnichově sešel s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Stalo se tak ještě před zahájením Mnichovské bezpečnostní konference, jíž se Pavel účastní spolu s dalšími světovými politickými osobnostmi.

„Těší mě, že o setkání na Mnichovské bezpečnostní konferenci měl zájem prezident Emmanuel Macron. Zajímaly ho vize mého prezidentství, k nimž patří i snaha překonávat konflikty, spojovat společnost či posílit prestiž Česka v zahraničí,“ uvedl Pavel.

„Ptal jsem se na pohled Francie na mírovou dohodu a bezpečnostní záruky pro Ukrajinu, protože ukončení války je zásadní i pro nás,“ upřesnil ke schůzce s Macronem.

Pavel se sešel s Macronem v mnichovském hotelu Bayerischer Hof, kde se konference koná. Na jednání Pavla doprovázel mimo jiné český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka.

Zvolený prezident Pavel ještě před odjezdem do Mnichova řekl, že hodlá tuto významnou bezpečnostní akci využít k navázání kontaktů pro svou budoucí roli hlavy státu.

Pavel má v Mnichově naplánována jednání s litevským prezidentem Gitanasem Nausédou, s britským ministrem obrany Benem Wallacem, s běloruskou opoziční vůdkyní Svjatlanou Cichanouskou, s europoslancem Manfredem Weberem a s britským historikem Timothym Gartonem Ashem.

Večer se Pavel zúčastní také slavnostní večeře pro šéfy států a vlád. (sfr)