Zvolený Pavel se začíná více bát Ruska: Není si jistý, že Moskva nezaútočí na NATO.

Zvolený prezident ČR Petr Pavel se začíná více bát Ruska. Není si již jistý, že by se Rusko a Bělorusko nedokázaly pustit do konfliktu s NATO. Stejně tak si Pavel není jistý, že by Moskva nepoužila jaderné zbraně. Pavel to řekl na debatě se studenty na gymnáziu v Ostrově.

„Možná ještě před dvěma lety bych řekl, že nejspíš ne, ale po tom, co zahájili před rokem ofenzivu na Ukrajině, tak si tím nejsem tak úplně jistý,“ reagoval Pavel na dotaz, zda si myslí, že by se Rusko pustilo do přímého konfliktu s NATO.

Ruská federace už téměř rok vede válku proti Ukrajině. Vojenskou invazi Rusko zahájilo loni 24. února.

„Ruské vedení, ale bohužel i celá zmanipulovaná společnost dokázaly obrovskou míru sebeklamu, protože oni opravdu věřili, že ruská armáda je nejlepší a nejsilnější na světě a že Ukrajina není národ, který je schopen se postavit za své zájmy,“ prohlásil Pavel.

Stejně tak podle Pavla uvěřili v Rusku tomu, že Západ není schopen se dát dohromady a že je natolik rozložený vlastními zájmy, že nebude stát při sobě a nevytvoří protiváhu Rusku.

„Na základě toho si nejsem tak úplně jistý, že by se Rusko nedokázalo pustit do něčeho ještě šílenějšího, ať už je to konfrontace se silnějším soupeřem, jako je NATO, nebo možná ještě horší věc – rozhodnutí použít jaderné zbraně,“ prohlásil nově zvolený prezident. S tím, že takové riziko skutečně existuje.

Upozornil také na fakt, že Rusko disponuje tisíci jaderných hlavic.

Podle Pavla proto Západ musí sice jednat razantně, ale na druhou stranu i velmi opatrně, aby Rusko nedospělo k závěru, že už nemá jiné východisko, než použít jaderné zbraně.

„Jediná cesta je zastavit vojenské akce a sednout si ke stolu a jednat,“ podotkl Pavel.

Pavel se také důrazně vyslovil proti účasti Ruska a Běloruska na olympijských hrách v Paříži v roce 2024.

„Stát, který se chová jako válečný zločinec, by se neměl účastnit nejen olympijských her, ale neměl by se účastnit jakýchkoliv klání na světové úrovni, ale i regionálních,“ reagoval Pavel.

„A to dokud nebudou schopni sednout k jednacímu stolu a podílet se na nějakém mírovém řešení,“ dodal. (sfr)