Zvolený prezident Pavel osobně jednal se Zemanem: Mluvili prý o "prezidentské realitě".

Nově zvolený prezident ČR Petr Pavel se na lánském zámku sešel s úřadujícím prezidentem Milošem Zemanem. Řešili mj. předávání úřadu, k němuž dojde začátkem března. Pavel také Zemana požádal, aby ve své funkci už nečinil žádná zásadní rozhodnutí. 

„První setkání s prezidentem Zemanem bylo vstřícné a věcné. Pobavili jsme se o výsledku voleb, prezidentské realitě i bezpečnostních opatřeních na Hradě. Ocenil jsem součinnost při sdílení protokolů NKÚ i při přípravě inaugurace, kam přijal mé pozvání,“ uvedl Petr Pavel.

„Jsem rád, že se to jednání uskutečnilo, i když s jistým zpožděním, ale to nijak neubralo na věcnosti a vstřícnosti. Měl na srdci tři body. Vše jsme si probrali, měli jsme na některé věci různé názory, dokázali jsme si je kultivovaně říct a rozejít se,“ oznámil Pavel po setkání.

Zeman chtěl údajně hovořit o názorech na výsledek voleb či pravomoci přímo voleného prezidenta.

„Viděl určité dilema, jestli být prezidentem, který má být pouze vykonavatelem toho, co navrhne parlament, nebo jestli je také hráčem, který může do procesu vnést něco svého,“ upřesnil Pavel předmět jednání.

Pavel již nějakou dobu prezentuje výhrady k fungování Kanceláře prezidenta republiky. Chtěl proto ještě před převzetím úřadu provést audit či kontrolu hradních prostor proti odposlechům.

Dříve se spekulovalo o tom, že by Zeman mohl ještě jmenovat nového předsedu Ústavního soudu, ačkoliv jeho mandát skončí několik měsíců po Pavlově inauguraci.

Zeman však přislíbil premiéru Petru Fialovi (ODS), že tak neučiní. Nyní to Zeman zopakoval, ale „zdůraznil“, že podle některých právních názorů na to má právo.

Pavel končícího prezidenta Zemana pozval na svou inauguraci. Předal také žádost Pavlovy manželky a budoucí první dámy Evy Pavlové o setkání s Ivanou Zemanovou.

Mandát prezidenta Miloše Zemana končí 8. března. Následující den proběhne inaugurace nově zvoleného prezidenta Petra Pavla.

Pavel na konci ledna zvítězil ve druhém kole prezidentských voleb nad svým protikandidátem šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem, a to s rekordním počtem hlasů přes 3,35 milionu. (sfr)