Zvolený prezident Petr Pavel se zabydluje v podhradí. Půjčili mu Hrzánský palác.

Tým zvoleného prezidenta Petra Pavla požádal premiéra Petra Fialu (ODS), zda by Petr Pavel mohl do březnové inaugurace užívat vládní Hrzánský palác na Hradčanech. Fiala této žádosti vyhověl. Považuje za vhodné i praktické, aby budoucí prezident sídlil v budově nedaleko Pražského hradu.

Petr Pavel se oficiálně ujme výkonu prezidentské funkce po své inauguraci 9. března. Poté převezme hradní kancelář.

„Bývá zvykem, že nově zvolený prezident před inaugurací dostane k dispozici prostory na Pražském hradě. Nás v této otázce nikdo z Hradu zatím nekontaktoval, proto jsme využili možnosti dočasně sídlit v Hrzánském paláci, který je dostatečně reprezentativní pro účely schůzek s nejvyššími ústavními představiteli i zahraničními médii,“ potvrdila manažerka komunikace Petra Pavla Markéta Řeháková.



„Od úterý tedy pan prezident hosty přijímá v Hrzánském paláci, spolu s ním se na místo přesouvá i celý jeho tým. Místo bylo vybráno i na základě doporučení Ochranné služby Policie ČR, která objekt střeží,“ vysvětlila.

Do Hrzánského paláce dorazila i Pavlova protikandidátka z prvního kola prezidentské volby Danuše Nerudová, která Pavla podpořila ve druhém kole.

Hovořila s ním o tom, jaká témata budou dál prosazovat tak, jak je prosazovali v kampani.

Jde podle ní například o témata pro mladé, otázky rovných příležitostí či problematiku domácího násilí. O konkrétní podobě spolupráce budou teprve jednat. (sfr)