Zvolený prezident Petr Pavel naštval Čínu telefonátem na Tchaj-Wan. (Ilustrační foto)

Zvolený prezident Petr Pavel naštval Čínu telefonátem na Tchaj-wan. Pavel telefonicky hovořil s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Čína oznámila, že kvůli tomuto telefonátu kontaktovala se stížností české úřady.

Hovor se zvoleným prezidentem Česka, Petrem Pavlem, trval podle kanceláře tchajwanské prezidentky asi čtvrt hodiny. Cchaj vyjádřila přání zůstat s Pavlem v kontaktu.

Zahraniční média hovor označují za diplomatický průlom.

„Dnes jsem mluvil s prezidentkou Tchaj-wanu Cchaj Jing-wen. Poděkoval jsem jí za gratulaci a ujistil jsem ji, že Tchaj-wan a Česká republika sdílí hodnoty svobody, demokracie a lidských práv a že budeme dále posilovat naše partnerství,“ oznámil Pavel.

Vyjádřil zároveň naději, že bude mít možnost potkat se s Cchaj Jing-wen osobně.

Čínské ministerstvo zahraničí v reakci telefonicky kontaktovalo zastupitelský úřad ČR v Pekingu. Čínská strana údajně vyjádřila znepokojení nad mediálními informacemi o připravovaném telefonátu zvoleného prezidenta s tchajwanskou prezidentkou.

Čínské ministerstvo zahraničí také uvedlo, že Pavel během volební kampaně řekl, že princip jedné Číny je třeba respektovat.

Čínská strana se to momentálně snaží ověřit. S tím, že doufá, že ČR se striktně drží principu jedné Číny.

Čína považuje Tchaj-wan za svoji provincii. Přestavitelé většiny států světa se proto s vrcholnými představiteli Tchaj-wanu oficiálně nestýkají, aby tím Peking neprovokovali. (sfr)