Zvolený prezident Petr Pavel chce usilovat o důchodovou reformu a změny daňového systému v ČR. Reformy penzí a daní jsou pro Česko nezbytné, není možné je dál odkládat a je potřeba je lidem začít vysvětlovat. Pavel to uvedl v rozhovoru pro televizi Nova.

Uvedené reformy zmínil jako priority svého plánu ve funkci. Fialova vláda, respektive ministerrstvo sociálních věcí v současné době připravují návrhy na změnu penzijního systému.

Podle Pavla je nejvyšší čas s reformami začít.

„My si opravdu nemůžeme dovolit zase další odklady. Ty by se nám velice vymstily. Čím později s tím začneme, tím horší to bude. Je třeba to začít lidem vysvětlovat,“ prohlásil.

Daňový systém by podle Pavla měli přezkoumat odborníci a měli by připravit nové nastavení, který by měl dostatečný přínos pro státní pokladnu a co nejméně zatěžoval ekonomiku a občany.

S výsledným propočítaným modelem a konkrétními návrhy by se měla pak seznámit veřejnost.

„To, s čím bychom ji měli seznámit teď, je to, že si nemůžeme dovolit neudělat důchodovou reformu a nevysvětlit na konkrétních příkladech, proč to musíme udělat a jaký by mělo dopad, kdybychom s tím zase chtěli otálet,“ konstatoval Pavel.

Podporu prosazování reforem Pavel zmínil jako dlouhodobější úkol. Bez reformních změn se podle zvoleného prezidenta česká ekonomika neposune kupředu.



V nejbližší době se chce Pavel soustředit ale i na to, jak se v Česku a v jednotlivých regionech daří zvládat ekonomickou krizi.

Důchodový systém v ČR se v souvislosti s ekonomickou krizi začíná propadat do citelnějších deficitů. Státní rozpočet ČR na rok 2023 počítá se schodkem 62,5 miliardy korun.

Tento deficit důchodového systému však nezahrnuje výdaje na plánovanou letní mimořádnou valorizaci důchodů kvůli inflaci.

Reformu slíbila Fialova vláda ve svém programovém prohlášení. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) před několika dny řekl, že chce návrhy v příštích týdnech projednat v koalici i s opozicí.

Zmínil i potřebu dřívější penze pro lidi v náročných profesích či zkrácení povinné doby placení pojistného z 35 na 25 let.

Zvednout by se měla solidární část penze, která je pro všechny stejná.

Národní ekonomická rada vlády (NERV) doporučuje omezit předčasné důchody, zpomalit valorizace a pokračovat v postupném zvyšování důchodového věku. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) radí také sblížit odvody zaměstnanců a živnostníků.


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Další mimořádná valorizace důchodů. Od června by si mohli důchodci přilepšit až o 1000 Kč

Jurečkovo MPSV už má pracovní návrh posunu důchodového věku v ČR až na 68 let