Prezidentem Česka byl zvolen Petr Pavel. Poražený Babiš označil svůj výsledek za famózní.

Novým prezidentem České republiky byl zvolen Petr Pavel, který ve druhém kole získal 58,32 procenta hlasů. Hlasovalo pro něho celkem 3 358 926 voličů. Andreje Babiše ve 2.kole volilo celkem 2 400 271 lidí, což představuje zisk 41,67 procenta hlasů. Účast ve 2. kole prezidentských voleb byla rekordní, když se jich zúčastnilo 70,25 procenta oprávněných voličů.

Generál ve výslužbě, Petr Pavel, se o nejvyšší ústavní post ucházel coby občanský kandidát. Inaugurován do funkce prezidenta bude ve čtvrtek 9. března 2023.

Vítěz prezidentských voleb Petr Pavel hodlá do společnosti vnést slušnost, respekt a pokoru. Uvedl to krátce po svém zvolení.

Prohlásil také, že nevidí poražené a vítězné voliče, ale lidi, kteří ctí demokracii a záleží jim na budoucnosti země.

„Moc rád bych poděkoval všem, kteří mě volili, ale zároveň bych chtěl poděkovat těm, kteří mě nevolili, ale přišli k volbám, protože tím dali jasně najevo, že ctí demokracii a záleží jim na tom, jak tahle země bude vypadat,“ zdůraznil Pavel ve svém volebním štábu.

„Rozumím i tomu, že se mnozí cítí zklamaní, že jich favorit nevyhrál, zároveň ale v této zemi nevidím vítězné nebo poražené voliče. Vyhrály hodnoty jako pravda, slušnost, respekt a pokora,“ podotkl dále.



„Musíme společně přesvědčit všechny občany této země, že návrat k hodnotám nám pomůže zlepšit kvalitu života v naší zemi,“ uvedl dále Pavel.

„Nebude to jednoduché, ale také to není nemožné. Jsem přesvědčen, že máme kromě těch rozdílů a příkopů mnohem více toho, co máme společné. Nejen společný jazyk, krásnou zemi, ale především naši společnou budoucnost a problémy, kterým budeme čelit. Důležité je, abychom tyto problémy byli schopni řešit jako jedno společenství,“ konstatoval čerstvě zvolený prezident ČR.



Babiš: Dosáhli jsme famózního výsledku

Poražený kandidát druhého kola voleb, expremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš označil svůj výsledek za famózní.

Zdůraznil, že získal víc hlasů, než byl výsledek pětikoalice, SPOLU a PirSTAN, ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2021.

Naznačil, že hnutí ANO se teď soustředí na volby v roce 2025.

„Pro hnutí je to nová motivace, abychom oslovili nové voliče a zásadním způsobem vyhráli v parlamentních volbách,“ doplnil Babiš.

“Uznávám porážku, blahopřeji novému prezidentovi,” řekl také Babiš. Vyzval k tomu, aby voliči výsledek voleb prezidenta přijali. (sfr)