Ceny cukru rapidně vzrostly. Ministr zemědělství vyrazil do boje s drahým cukrem a řetězci

Důvod prudkého zdražení cukru chce znát ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Vyzval obchodní řetězce, aby vysvětlily, proč k tak výraznému zdražení došlo. Domnívá se, že řetězce nastavují vysoké obchodní přirážky, což považuje za nemorální. V tiskové zprávě o tom ve středu informovalo ministerstvo zemědělství (MZe).

Ještě v září loňského roku se v obchodech cena cukru pohybovala kolem 18 Kč za kilogram. V prosinci už cena vzrostla až na 32 Kč za kilo. Ministerstvo se ve své zprávě o prudkém zdražení cukru opírá o data Českého statistického úřadu (ČSÚ). Radikální zdražení však proběhlo především ze strany řetězců, neboť mezi loňským zářím a prosincem vzrostly ceny výrobců pouze o 6,7 Kč za kilogram.

MZe připouští, že zvyšování marží nemusí být jediným důvodem pro zdražování. Dále uvádí, že důvodem mohou být také zvýšené náklady na straně výrobců u tzv. nového cukru, kde se již v cenách projevují zvýšené náklady za energie a hnojiva. Za zdražením jsou také nepřiměřené obchodní přirážky obchodníků.

„Rozhodně nechci zasahovat do volného tržního prostředí, ale přijde mi minimálně nemorální, aby v době, kdy naše obyvatele trápí zdražování potravin a domácnosti si utahují opasky, supermarkety takto zvyšovaly své obchodní přirážky. Současnou situaci by nikdo neměl zneužívat k neúměrnému navyšování zisku,“ uvedl Nekula s tím, že chce vědět, kdy podniky plánují snížit cenu na rozumnou výši.

Meziroční míra inflace v Česku dosáhla v prosinci 15,8 procenta, což bylo o 0,4 procentního bodu méně než v listopadu. Největší vliv na růstu cenové hladiny měly potraviny. Právě cukr v prosinci meziročně zdražil o 98,9 procenta, ukázala data ČSÚ. (at)