V nových průzkumech pro 2. kolo voleb prezidenta vede s náskokem Petr Pavel.

V nejnovějších průzkumech pro 2. kolo voleb prezidenta ČR vede s náskokem Petr Pavel. Předsedu ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše by porazil se ziskem 57,6 procenta hlasů. Babiš by měl 42,4 procenta. Vyplynulo to z průzkumu agentury STEM pro CNN Prima News.

Účast při volbách by podle modelu STEM dosáhla 68 procent voličů.

Stabilních voličů je ale podle průzkumu jen 55 procent. Celkem 29 procent voličů je nerozhodnutých a 16 procent z dotázaných tvoří nevoliči.

Větší část voličů, 44,9 procenta, podle STEM výrazně či mírně upřednostňuje generála Pavla.

Babiše preferuje 34,1 procenta.

Pokud by se zanedbala účast nerozhodnutých voličů, dosáhl by zisk hlasů pro Pavla 57 procent a pro Babiše 43 procent.

Podle uvedeného průzkumu si 32 procent voličů vybralo svého kandidáta v prezidentských volbách už v době, kdy oznámil účast ve volbách. Asi čtvrtina lidí si vybrala favorita v posledním měsíci, další čtvrtina v posledním týdnu a 12 procent až v den voleb.

Průzkumu se účastnilo 2044 lidí.



Také podle průzkumu agentur Data Collect a Kantar pro Českou televizi vede před druhým kolem Petr Pavel. Podle něj by Pavla určitě volilo 46 procent lidí a spíše ano sedm procent. Pro Andreje Babiše by určitě hlasovalo 29 procent a spíše devět procent voličů.

Jen 9 % lidí podle tohoto průzkumu ještě neví, komu dá ve volbě hlas. Průzkum ukázal, že volební účast v druhém kole bude vysoká. Určitě chce k urnám vyrazit 71 % dotázaných, spíše ano pak 13 %.

Průzkumu volebních preferencí agentury Data Collect a Kantar CZ se účastnilo 1562 respondentů. (sfr)