Ceny benzínu a nafty klesly. Očekává se ale znovu jejich postupné zdražování

Ceny pohonných hmot v Česku již druhý týden po sobě klesají. Analytici však očekávají ke konci měsíce změnu trendu, neboť od 5. února začne platit embargo na dovoz ruských paliv do EU. Aktuálně je průměrná cena benzinu  36,22 koruny za litr, od minulého týdne klesla o sedm haléřů. Nafta zlevnila v průměru o 19 haléřů na 37,29 koruny za litr.

Vyplynulo to z údajů CCS.

Za nejnižší ceny natankují řidiči benzin v Královéhradeckém kraji, kde litr stojí průměrně 35,58 Kč. Nafta je nejlevnější ve Zlínském kraji, litr u tamních čerpacích stanic prodávají průměrně za 36,77 Kč. Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 37,97 Kč a nafta 38,97 koruny za litr.

Analytici další zlevňování paliv očekávali, v dlouhodobějším horizontu však nevylučují obrat ke zdražování. Pohonné hmoty v zemi zlevňovaly vytrvale od konce loňského října, jen v prvních dnech tohoto roku zdražily. Navzdory více než dvouměsíčnímu poklesu cen jsou ale pohonné hmoty stále dražší než ve stejnou dobu loni.

Před rokem byl benzin v Česku o 21 haléřů na litru levnější než nyní, za naftu tehdy motoristé platili o 2,32 Kč na litru méně.(at)