Generál Pavel v 1. kole voleb prezidenta ČR jen těsně porazil Babiše. Danuše propadla.

Generál Petr Pavel v 1. kole voleb prezidenta ČR těsně porazil Andreje Babiše. Pavel získal 35,4 procenta hlasů. Babiše volilo 35 procent lidí. Danuše Nerudová skončila s velkým odstupem třetí s necelými 14 procenty hlasů. Pavel a Babiš se tak za 14 dnů utkají o funkci prezidenta ve druhém kole voleb.

Volební účast byla vyšší než při minulé volbě prezidenta, když nyní přesáhla 68 procent.

Pro Petra Pavla hlasovalo 1,974 mil voličů. Andrej Babiš dostal hlas od 1,952 mil. voličů.

Šéf ANO vyhrál na venkově a v okresních městech. Ve větších městech však dominoval Pavel. Ten v Praze dokonce získal více než 50 procent hlasů.

Babiš s Pavlem prohrál i Průhonicích, kde expremiér trvale bydlí.

Na čtvrtém místě volby prezidenta skončil v prvním kole s 6,7 procenty senátor Pavel Fischer. Na pátém místě byl se 4,5 procenty Jaroslav Bašta.

Marek Hilšer získal 2,6 procenta hlasů, Karel Diviš obdržel 1,35 procenta a Tomáše Zimu volilo více než půl procenta lidí.

Pro druhé kolo získal generál Pavel podporu od Nerudové, Fischera, Hilšera i Diviše. Jaroslav Bašta (SPD) se voličského doporučení pro druhé kolo zdržel.



Nerudová uznala porážku, když skončila třetí. Do druhého kola podpořila Pavla. Pavel Fischer také uznal neúspěch a řekl, že ve druhém kole podpoří Petra Pavla.

„Je třeba spojit síly,“ doplnil Fischer.

„Jsem přesvědčen, že Babiš není budoucnost pro Českou republiku,“ podotkl.

Nerudová po prvním kole označila expremiéra Babiše za „zlo“.

„Pořád je tady velké zlo a to zlo se jmenuje Andrej Babiš,“ konstatovala bývalá rektorka Mendelovy univerzity. Upozornila také na vysoký volební výsledek, jenž v prvním kole prezidentské volby dosáhl předseda hnutí ANO.



Vítěz prvního kola, generál Pavel, po oznámení výsledků prohlásil, že „druhý poločas bude náročnější“. Souboj s postupujícím Babišem se podle něho neobejde ze strany šéfa ANO z podpásových úderů.

Andrej Babiš naopak obvinil Pavla, že to on chystá podraz na něho.

„Nejsem rozvědčík. To oni chystají špínu o KGB na mě,“ uvedl Babiš. Podle Babiše nepotřebuje Česko v čele země „vojáka, který nerozumí ekonomice a bude sloužit vládě“.

V souvislosti s Pavlovou minulostí Babiš zdůraznil, že jediným prezidentem v Evropě, který byl „komunistickým rozvědčíkem“, je ruský prezident Vladimir Putin. (sfr)