Do druhého kola volby prezidenta ČR by postoupili expremiér Andrej Babiš a generál Petr Pavel. Ukázal to nový průzkum agentur Ipsos a Median. Bývalá rektorka Danuše Nerudová mírně ztrácí. U Medianu vede Pavel před Babišem, v případě průzkumu Ipsos je pořadí v čele obrácené.

Podle nejnovějšího průzkumu agentury Median by vyhrál Petr Pavel s 29,5 procenty. Za ním je Andrej Babiš s 26,5 procenty.

Mírně klesla podpora Danuše Nerudové, která by získala 21 procent.

Výzkum Median probíhal mezi 5. a 9. lednem 2023 na vzorku 1024 respondentů. Většinu vzorků výzkumníci nabírali před nedělní debatou na České televizi, ve které se účasti ve volbách vzdal šéf odborů Josef Středula.

Desetina respondentů odpovídala ještě v pondělí dopoledne, podle výzkumníků to však výsledek silně neovlivnilo.

Pavel i Nerudová by podle Medianu porazili Babiše ve druhém kole se ziskem tří pětin hlasů. Pavel by vyhrál finále nad Babišem se ziskem 59 procent hlasů, Nerudová se ziskem 60 procent. Osm procent voličů by v obou případech bylo nerozhodnutých.

Případný duel mezi Pavlem a Nerudovou by podle agentury Median vyhrál generál Pavel se ziskem 56 procent hlasů při 17 procentech nerozhodnutých.

Pouze polovina z tisíce dotázaných si byla jistá tím, že půjde volit konkrétního adepta na prezidentský úřad. Dalších 26 procent volit chce, ale ještě neví jistě, koho bude volit.


zdroj: Median


U Ipsosu vede Babiš

Podle nového předvolebního průzkumu agentury Ipsos vede Babiš s 28,6 procenty podpory. Pavla by podpořilo 27,8 procent lidí, třetí Nerudovou 24,6 procenta.

Podle dat Ipsos je již 65 procent voličů rozhodnuto, koho budou volit a 26 procent má vybraného favorita, ale nevylučuje změnu volby.

Devět procent lidí, kteří se voleb chtějí účastnit, se ještě nerozhodlo.

Nejvyšší potenciál má podle tohoto průzkumu Petr Pavel (38,8 %). Za ním Danuše Nerudová s 35,2 procenty a Andrej Babiš se 34,2 procenty. Šéf ANO má zároveň nejsilnější jádro voličů.

Výzkum byl realizovaný mezi 5. a 8. lednem 2023, zúčastnilo se ho 1067 respondentů.