Volby prezidenta ČR: Babiš odmítl účast v předvolebních debatách v médiích i televizích.

Andrej Babiš (ANO) odmítl debatu s protikandidáty v České televizi, televizi Prima i na serveru Blesk.cz. Neúčast v debatách zdůvodnil tím, že média chtějí dělat z prezidentské volby show. Šéf ANO a bývalý premiér se neúčastnil ani debat prezidentských kandidátů konaných před koncem loňského roku.

„Chápu, že média chtějí dělat z prezidentské volby mediální show, ale já si myslím, že prezidentský úřad, do kterého kandiduji, si ji nezaslouží,“ oznámil podle Primy a Blesku Babiš.

„Mne a mé názory voliči za dobu mého působení ve funkci ministra financí a premiéra dobře znají, a já jim je budu určitě vhodnou formou prezentovat,“ sdělil médiím.



Na Primě se měla konat debata tří nejsilnějších kandidátů podle průzkumů veřejného mínění, tedy Petra Pavla, Danuše Nerudové a Babiše. Nerudová a Pavel účast potvrdili.

Ve středu 4. ledna se bude na Primě konat debata šesti kandidátů s nižšími preferencemi podle průzkumů. Hosty od 20:15 budou Jaroslav Bašta, Karel Diviš, Pavel Fischer, Marek Hilšer, Josef Středula a Tomáš Zima.

V neděli 8. ledna odvysílá předvolební superdebatu kanál ČT1. Pozváno na ni bylo všech devět uchazečů o prezidentský úřad. Podle médií Babiš účast v této debatě odmítl.

Vyloučena zatím není účast Babiše v televizi Nova, která naplánovala dvě prezidentské debaty na čtvrtek 12. ledna v podvečer a večer.

První kolo prezidentských voleb se bude konat v pátek a v sobotu 13. a 14. ledna a případné druhé kolo pak 27. a 28. ledna.

Nerozhodnutí voliči

Zhruba pětina voličů není rozhodnuta, komu dá příští týden v prezidentských volbách hlas. Naopak 78 procent ví, koho z devíti uchazečů o Hrad zvolí. Vyplynulo to z prosincového průzkumu agentury STEM/MARK.

Třetina rozhodnutých voličů má i náhradní volbu pro případné druhé kolo, pokud jejich původní favorit nepostoupí.

Zbývajících 55 procent by se za této situace rozhodlo až podle výsledku prvního kola a 13 procent by k druhému kolu nešlo.  V porovnání s loňským podzimem podle ní počet nerozhodnutých klesl, na přelomu září a října jich bylo 44 procent.

Agentura uvedla, že podle voličů, kteří chtějí jít k volbám, ale zatím nemají favorita, budou pro jejich rozhodnutí důležité sympatie ke kandidátům, jejich postoje, názory a program, tedy jak si uchazeči povedou v předvolebních debatách.

Předvolební debaty a volební program bude rozhodující zejména pro absolventy vysokých škol, zatímco u lidí s nižším vzděláním rozhodnou spíše sympatie či emoce.

„Důležité je zároveň upozornit, že vztah k jednotlivým kandidátům je často jen povrchní, a to může měnit konečné preference,“ vysvětlil autor výzkumu Jan Burianec s tím, že z tohoto pohledu mají aktuálně nejsilnější volební jádro prezidentští kandidáti Andrej Babiš (ANO) nebo Jaroslav Bašta (SPD).

K druhému kolu by podle zjištění agentury nešli v případě neúspěchu vlastního kandidáta častěji příznivci Babiše, Bašty nebo kandidátů Karla Diviše a Josefa Středuly. Naopak voliči Petra Pavla, Danuše Nerudové a Pavla Fischera častěji uváděli, že mají náhradní variantu i pro druhé kolo.

Mnozí podporovatelé Nerudové, Pavla a Babiše, kteří patří mezi hlavní favority lednových prezidentských voleb, by ale podle STEM/MARK ve druhém kole podpořili některého z protikandidátů. Devětašedesát procent těch, kteří chtějí v prvním kole volit Nerudovou, by v případě jejího neúspěchu volilo v druhém kole Pavla a 14 procent Babiše.

Z příznivců Petra Pavla by se za obdobné situace vyslovilo v druhém kole 77 procent pro Nerudovou a 11 procent pro Babiše. Z Babišových příznivců by v druhém kole hlasovalo 26 procent pro Nerudovou a 14 procent pro Pavla. (sfr)