Kandidát na prezidenta Bašta: Evropská unie je neúspěšná kopie Sovětského svazu.

Evropská unie je neúspěšná kopie Sovětského svazu. V rozhovoru pro ruskou státní agenturu RIA Novosti to uvedl poslanec SPD a prezidentský kandidát Jaroslav Bašta. 

„Ironií je, že současná Evropská unie je v mnoha ohledech neúspěšnou kopií Sovětského svazu,“ prohlásil Bašta v rozhovoru.

Evropský parlament je podle Bašty obdobou Nejvyššího sovětu Sovětského svazu, což byl nejvyšší orgán státní moci v SSSR v letech 1938 až 1989.

Evropskou komisi Bašta v rozhovoru přirovnal k politbyru ústředního výboru komunistické strany, a to z důvodu, že se komisaři podle Bašty více starají o své vlastní zájmy a zpravidla se rekrutují z neúspěšných politiků na národní úrovni.

„Historie se opakuje přinejmenším dvakrát. Jednou jako tragédie, podruhé jako fraška,“ konstatoval Bašta v rozhovoru.

Baště okomentoval i samotný Sovětský svaz, od jehož vzniku uplynulo 30. prosince minulého roku rovných 100 let.

Podle Bašty se jednalo o nový typ státu, který měl dovést zemi k nebývalému úspěchu. Systematickou chybou jeho představitelů ale bylo zachování stávající struktury řízení s velkou závislostí na kvalitách jednotlivců, kteří se dostali na vrcholné pozice, podotkl Bašta.

Schopnosti kandidátů na vedoucí pozice v Sovětském svazu, v dřívější době žádané, byly podle Bašty stále více nahrazovány nepotismem a korupcí.

„V naší zemi a zemích střední Evropy se studium příčin rozpadu SSSR stává stále naléhavějším tématem.“

„Největší ideologickou chybou sovětského vedení v 80. letech byl podle mého názoru pokus o reformu státního systému a sovětské společnosti. Vedlo to pouze k nárůstu nacionalismu téměř ve všech svazových republikách,“ podotkl Bašta.

Jaroslav Bašta je jedním z devíti kandidátů na funkci prezidenta České republiky. První kolo volby prezidenta se koná 13. a 14. ledna. (sfr)