Danuše Nerudová by nyní ve druhém kole prezidentských voleb porazila Petra Pavla i Andreje Babiše. (Ilustrační foto)

Danuše Nerudová by nyní ve druhém kole prezidentských voleb porazila Petra Pavla i Andreje Babiše. Ukázal to průzkum pro ČT. V hypotetickém druhém kole prezidentské volby, kdyby se konalo v první polovině prosince, by Danuše Nerudová i Petr Pavel porazili Andreje Babiše (ANO).

e třetím z možných soubojů mezi těmito třemi kandidáty s největší podporou pro první kolo by Nerudová porazila Pavla.

Zjistil to průzkum agentur Data Collect a Kantar pro Českou televizi.

Z duelu Petra Pavla a Andreje Babiše by 56 procent respondentů upřednostnilo prvního jmenovaného. Ještě míň oslovených – 38 procent – by pro Andreje Babiše hlasovalo, pokud by se ve finále utkal s Danuší Nerudovou.

Ta by podle tohoto šetření případně zvítězila v druhém kole i nad Petrem Pavlem.

V prvním kole by podle tohoto průzkumu byla podpora prvních třech kandidátů vyrovnaná. Danuši Nerudové by volilo 27 procent oslovených. Andrej Babiš a Petr Pavel měli shodně podporu 26,5 procenta.

S odstupem následují Pavel Fischer, Marek Hilšer, Jaroslav Bašta a Josef Středula. Nikdo další v tomto průzkumu nepřekonal hranici dvou procent.

Agentury sbíraly data mezi 5. a 14. prosincem a ptaly se 1243 respondentů. Možná statistická chyba se pohybuje od 0,5 do 2,8 procentního bodu.

V průzkumu STEM vede Babiš se 30 %

Andrej Babiš by zvítězil v prvním kole prezidentských voleb se 30 procenty, pokud by se tyto volby konaly v prosinci. Na druhém místě by skončila Danuše Nerudová následovaná Petrem Pavlem. V druhém kole by Babiše porazil kterýkoliv z nich.

Ukázal to průzkum agentury STEM pro CNN Prima News.

Průzkum probíhal od 29. listopadu do 9. prosince a zúčastnilo se ho 2605 dotazovaných.

Vítězem prvního kola voleb by podle šetření byl šéf hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš se ziskem 30,1 procenta hlasů.

Někdejší rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová by skončila na druhém místě s 26,5 procenta hlasů. Generál Petr Pavel by dostal 23 procent, což by ho řadilo na třetí místo.

V druhém kole by Babiše porazili jak Nerudová, tak Pavel. Pokud by pak o prezidentský post svedli ve druhém kole bitvu Pavel a Nerudová, vítězkou by byla Nerudová se ziskem 56 procent hlasů.

Na čtvrté příčce se umístil senátor Pavel Fischer se ziskem 6,2 procenta. Senátor Marek Hilšer by od voličů dostal 5,1 procenta, odborářský předák Josef Středula 3,9 procenta.

Podle posledního volebního modelu agentury Median zveřejněného 9. prosince vedla Nerudová s 28 procenty, druhý byl Babiš s 26,5 procenta a třetí Pavel s 23,5 procenta.

Zeman: Babiš je chirurg

Prezident Miloš Zeman hodlá v prezidentských volbách podpořit Andreje Babiše.

„Jako jediný z těch tří favorizovaných kandidátů má Andrej Babiš politické zkušenosti. Netvrdím, že s ním ve všem souhlasím.“

„Ale jako nechcete, aby vás operoval chirurg, který nevystudoval medicínu, tak nechcete, aby někdo bez politických zkušeností dělal prezidenta,“ uvedl k tomu Zeman.

VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE: Favorit volby prezidenta ČR, expremiér Andrej Babiš, považuje Slunce za planetu