Poslanecká sněmovna schválila vládní novelu, která ruší automatické zakládání schránek občanům, pokud by se po lednu poprvé přihlásili například bankovní identitou nebo elektronickým občanským průkazem ke kterékoliv digitální službě státu. Povinné datové schránky pro živnostníky a spolky v zákoně ponechala. Novelu nyní ještě dostane k posouzení Senát.

Proti povinnému zřizování datových schránek živnostníků vystupovaly aktivně Podnikatelské odbory. Protestovaly proti tomu, aby bylo jejich používání zavedeno pro všechny OSVČ povinně a bezvýhradně.

„Opakovaně upozorňujeme na to, že takto koncipovaná norma narušuje princip rovnosti a vnáší do našeho práva nepřijatelnou podmínku: chce-li někdo podnikat, musí mít připojení k internetu a musí používat zařízení na jeho obsluhu,“ uvedly Podnikatelské odbory.

Opoziční hnutí ANO ve Sněmovně neprosadilo pozměňovací návrh, který by sice automatické zřizování schránek obyvatelům zachoval, ale tuto povinnost by odložil o 1,5 roku. Podle tohoto návrhu měly povinné datové schránky pro všechny občany fungovat od července 2024.

Zrušení povinnosti pro občany podpořilo ministerstvo vnitra, které označilo plán na automatické zřizování datových schránek obyvatelům od ledna 2023 za „příliš ambiciózní“.

Podle hnutí ANO je zachování nynějšího postupu zakládání schránek krokem zpět v digitalizaci státu.

Hnutí ANO neuspělo ani s dalším pozměňovacím návrhem, který požadoval odložit až na červenec 2024 povinnost zřizování datových schránek i pro část právnických osob.

Odklad se měl týkat spolků, obecně prospěšných společností nebo nadací. ANO se odvolávalo na to, že „mnoho z těchto právnických osob do současnosti nemá o blížící se povinnosti zřízení datových schránek povědomí“.

Automatické zavedení datových schránek pro občany po použití jejich elektronické identity bylo schváleno v loňském roce jako součást zákona, který má usnadnit sdílení informací mezi úřady a urychlit digitalizaci státní správy.

Datovou schránku podle zákona automaticky dostanou dva miliony držitelů živnostenského oprávnění a asi 200 tisíc právnických osob, které ji dosud nemají.

V současné době je v ČR v provozu 1,667 milionu datových schránek. Z toho asi tři čtvrtě milionu bylo zřízeno povinně a zhruba 900 tisíc dobrovolně.

Datovou schránku si až dosud musely povinně zřídit úřady nebo právnické osoby. Dobrovolně si ji mohl, respektive může založit každý občan.

Prostřednictvím datové schránky lze napříkald podat daňové přiznání, zažádat o výpis z rejstříku trestů, získat výpis bodů řidiče, ale třeba i zaslat omluvenku dítěti do školy.

Znamená to, že od počátku příštího roku bude pro podnikající fyzickou osobu nebo pro právnickou osobu povinné mít a využívat pro komunikaci s orgány veřejné moci datovou schránku. Tato datová schránka bude všem podnikajícím fyzickým osobám nebo všem právnickým osobám počátkem roku 2023 zřízena automaticky nebo si ji mohli a mohou zřídit sami v předstihu.

Podání žádosti je možné buď osobně na Czech POINT či písemně v listinné podobě. U podnikající fyzické osoby navíc můžete využít možnosti online zřízení datové schránky za pomoci Identity občana

Pro města a obce to znamená, že budou moci již bez dalšího doručovat výhradně elektronicky a dotčené osoby nebudou moci svou datovou schránku znepřístupnit. Současně se navýší objem doručované datové zprávy na 1 GB a bude možné využít i formátu ZIP a ASiC.


VYJÁDŘENÍ PODNIKATELSKÝCH ODBORŮ K POVINNÉMU ZAVÁDĚNÍ DATOVÝCH SCHRÁNEK

Otevřený dopis poslancům z 2. 12. 2022

Vážená paní poslankyně, vážený pane poslanče,
na plénu budete ve třetím čtení projednávat vládní návrh, kterým se mění zákon č. 300/2008 Sb., o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů. Ten mimo jiné zavádí pro všechny OSVČ novou povinnost – komunikovat se státní správou od 1.1. 2023 výhradně prostřednictvím datové schránky. Podnikatelské odbory nejsou proti datovým schránkám, někomu mohou být užitečné a prospěšné. Protestujeme proti tomu, aby bylo jejich používání zavedeno pro všechny OSVČ povinně a bezvýhradně.

Opakovaně upozorňujeme na to, že takto koncipovaná norma narušuje princip rovnosti a vnáší do našeho práva nepřijatelnou podmínku: chce-li někdo podnikat, musí mít připojení k internetu a musí používat zařízení na jeho obsluhu.

Žádáme vás jménem živnostníků, které zastupujeme, abyste v případě datových schránek pro OSVČ navrhli zachování stejných pravidel, jaká platí pro všechny fyzické osoby nepodnikající. Těm vláda nabízí u datové schránky možnost výběru a ponechává na jejich vůli zda je chtějí používat. Prosíme vás proto abyste vrátili výše uvedený zákon zpět do druhého čtení, kde by mohl být projednán pozměňovací návrh, který vám předkládáme v příloze.

Radomil Bábek
předseda výboru Podnikatelských odborů


Podnikatelské odbory poslaly už před tím (16. 11. 2022) poslancům dopis v toto znění:

Vážená paní poslankyně, vážený pane poslanče,

opakovaně se na vás obracíme s žádostí, abyste odmítli další povinnost pro živnostníky, a to povinné používání datových schránek. Pomozte zachovat princip dobrovolnosti, ponechte na živnostnících, aby se rozhodli, jakou formou budou komunikovat s úřady.

Používání datových schránek má být zákonem ustaveno od 1.1. 20223 všem OSVČ a spolkům, bez výjimky, jako povinné. Podnikatelské odbory, a živnostníci, které zastupují, nejsou proti datovým schránkám. Datové schránky mohou pro někoho být dobrá věc. Podnikatelské odbory však důrazně protestují proti tomu, aby bylo používání datové schránky zavedeno povinně. Naše připomínky k zákonu, které jsme již dříve zaslali ministrům vlády, najdete ZDE.

Upozorňujeme zejména na to, že se do našeho práva nenápadně dostává podmínka, že chceteli podnikat, musíte mít připojení k internetu a musíte používat zařízení na jeho obsluhu. Zároveň upozorňujeme, že v České republice jsou stovky tisíc OSVČ, pro které může být používání IT výrazně limitující a datová schránka pro ně může být v současné krizi posledním impulzem pro ukončení podnikání. V té souvislosti připomínáme např. skutečnost, že je tu 150 000 živnostníků, kteří jsou starší sedmdesáti let a téměř 20 000 OSVČ, jež jsou starší osmdesáti let.

Vážená paní poslankyně, vážený pane poslanče,

Podnikatelské odbory vás žádají, abyste v kontextu aktuální společensko-ekonomické situace nepřidávali všem OSVČ a všem spolkům novou povinnost. Konkrétně povinnost komunikovat se státní správou výhradně prostřednictvím datových schránek. Prosíme vás proto abyste při třetím čtení zákona č. 12/2020 Sb., o právu na digitální služby, kde jsou povinné datové schránky v této souvislosti explicitně zmíněny, hlasovali o jeho vrácení zpět do druhého čtení.

Následně by mohla být odstraněna zbytečná tvrdost zákona, která novou povinnost pro OSVČ a spolky předjímá. Znovu opakujeme, že nejsme proti datovým schránkám. Chceme jen aby se každý občan, včetně podnikajících občanů – OSVČ, mohl rozhodnout, zda chce datovou schránku používat. Co je na tom špatně?

Radomil Bábek, předseda výboru Podnikatelských odborů