Ekonomika České republiky vzrostla ve 3. čtvrtletí letošního roku o 1,7 procenta meziročně. Mezičtvrtletně však hrubý domácí produkt (HDP) v ČR klesl o 0,2 procenta. Vyplynulo to ze zpřesněného odhadu, který zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

V předběžných datech ČSÚ uváděl, že meziroční růst HDP dosáhl ve třetím čtvrtletí 1,6 procenta a meziročně poklesl o 0,4 procenta.

Meziroční růst HDP podpořila podle statistiků hlavně zahraniční poptávka a tvorba hrubého fixního kapitálu. Negativní vliv měly na ekonomiku výdaje na spotřebu domácností.

„Na straně poptávky byla ve třetím čtvrtletí hlavním faktorem mezičtvrtletního poklesu HDP domácí poptávka. Snížily se zejména výdaje na konečnou spotřebu domácností. Zahraniční poptávka měla pozitivní vliv,“ konstatoval ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

Výdaje na konečnou spotřebu domácností se mezičtvrtletně snížily o 3,2 procenta a meziročně o 5,9 procenta, a to v nákupu trvanlivých i netrvanlivých výrobků. Výdaje na konečnou spotřebu vládních institucí také klesly, ale mírněji – mezičtvrtletně o 0,8 procenta a meziročně o 1,2 procenta.

Meziročně posílil průmysl o 3,2 procenta nebo informační a komunikační činnosti o 4,6 procenta.

Naopak stavebnictví oslabilo o 0,7 procenta, obchod, pohostinství a doprava si pohoršily o 1,3 procenta a zemědělství, lesnictví a rybolov o 2,4 procenta.

Údaje o HDP za třetí čtvrtletí znamenají výrazné zpomalení růstu ekonomiky. Ve druhém čtvrtletí letošního roku rostla ekonomika v ČR meziročně podle revidovaných údajů o 3,6 procenta. V prvním čtvrtletí vzrostla HDP v Česku o 4,6 procenta.

V mezičtvrtletním srovnání ekonomika ve třetím čtvrtletí klesla po předchozích pěti růstech v řadě. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

EK zhoršila odhad růstu ekonomiky EU na 0,3 % a poklesu HDP v ČR o 0,1 % v roce 2023