Přídavky na děti stoupnou od ledna o 200 korun měsíčně. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Přídavky na děti stoupnou od ledna 2023 o 200 korun měsíčně. Více lidí bude mít nárok i na příspěvek na bydlení. Schválila to sněmovna. 

Pro přijetí zákona bylo 144 ze 147 přítomných poslanců, nikdo nebyl proti. Nyní ho posoudí Senát.

Na přídavky na děti mají v ČR nárok domácnosti s čistým příjmem do 3,4násobku životního minima. Podle věku dítěte činí tento přídavek 630, 770 či 880 korun měsíčně.

V rodinách pracujících či studujících rodičů je dávka o 500 korun vyšší, dosahuje tedy 1 130, 1 270 či 1 380 korun měsíčně. Od ledna se přídavky zvýší od 830 korun do 1 580 korun.

Celkově ministerstvo sociálních věcí letos do října vyplatilo na přídavcích na děti přes 3 miliardy korun, což je meziročně o 1 miliardu korun více.

Díky růstu životního minima dosáhne na přídavky na děti více rodin

Vedle růstu přídavku na dítě by se měl zvýšit i okruh lidí, kteří na přídavky na děti dosáhnou, protože vzrostou i částky životního minima.

Jurečkův resort pracuje i na další změně, která se má od příštího roku týkat příspěvku na bydlení.

Ta by podle něj měla vést k lepšímu zacílení peněz za pomoci takzvaných cenových map. Výše by se tak více odvíjela od konkrétních nákladů v jednotlivých regionech.

Příspěvek na bydlení nyní mohou získat lidé, kterým na úhradu přiměřeného bydlení nestačí v Praze 35 procent příjmu a jinde 30 procent. Dávka pak odpovídá rozdílu mezi skutečnými výdaji, ale nejvýš do normativů, a právě 30 či 35 procenty příjmu. (pel)