Bitva o kandidaturu na Hrad pokračuje: Diviš a Janeček podali stížnost na vyřazení z voleb. (Ilustrační foto: Karel Diviš a krabice s podpisy).

Uchazeči o kandidaturu na Hrad, podnikatelé Diviš a Janeček, se nesmířili se svým vyřazením z prezidentské volby a podali proti tomu stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS). Podle Diviše ministerstvo vnitra podhodnotilo počet odevzdaných podpisů a některé chybně neuznalo.

Stížnost proti svému vyřazení podal i miliardář Karel Janeček.

„Stížnost má dva rozměry. Ministerstvo chybovost vzorku promítlo do celkového počtu odevzdaných podpisů, který je ale ve skutečnosti o více než tisícovku vyšší, než úředníci uvádějí,“ vysvětlil obsah své stížnosti Diviš.

„Druhá věc je, že vyřadilo petenty, u nichž kvůli horší čitelnosti mohlo dojít k záměně čísel, jako jsou např. 0, 6 a 8, nicméně ručním ověřením v databázi šlo snadno dohledat, že tito lidé existují a jsou v evidenci obyvatel. Toto ruční hledání by přitom podle vlastní vydané metodiky dělat měli,“ upřesnil.

Diviš nadále věří, že jeho argumentace uspěje a že se mu 14. prosince povede „velký návrat“ zpět do volebního klání. Ve své předvolební kampani proto nadále pokračuje.

Divišovi k uznání kandidatury chybělo 116 jmen.

Uchazeč o kandidaturu na Hrad musí ministerstvu vnitra předložit buď nejméně 50 tisíc platných podpůrných podpisů občanů, nebo 20 podpisů poslanců, nebo 10 podpisů senátorů.

Další z vyřazených, Karel Janeček, kterému po vyřazení jejich části zbylo 48 091 podpisů, by potřeboval dodatečně uznat ještě 1909 podpisů.

„Nevzdávám se! Věřím v pravdu a spravedlivost,“ zdůraznil Janeček.

Naopak podnikatel Tomáš Březina řekl, že nakonec rozhodnutí napadat nebude, i když s ním nesouhlasí.

Počínaje středečním odpolednem má NSS 15 dnů na rozhodnutí, jestli někomu ze stěžovatelů vyhoví a vrátí ho zpět do hry, anebo ne.

Ministerstvo vnitra odmítlo registrovat 12 uchazečů. Do oficiální části voleb prezidenta tedy pustilo celkem 9 osob.


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Do bitvy o Hrad stát pustil jen 9 kandidátů. Miliardář Janeček dostal od vnitra stopku