Dodavatelská společnost Pražská plynárenská zvýší od začátku roku 2023 ceny u svého základního tarifu Standard v průměru o 11,2 procenta. Znamená to, že zákazníci budou platit státem zastropované ceny. U ostatních tarifů firma ceny měnit nebude.

Informovala o tom firma Pražská plynárenská, která plynem a elektřinou zásobuje zhruba 425 tisíc odběrných míst v Česku.

Vláda ČR stanovila cenové limity, a to 6000 Kč za jednu megawatthodinu elektřiny včetně DPH a 3000 Kč za jednu MWh plynu. K těmto limitům je však nutno připočítat distribuční poplatky.

Pražská plynárenská už kvůli úpravě cen začala rozesílat svým klientům informační dopisy a e-maily.

„Zákazníci nemusí pro využití zastropování cen činit žádné kroky, vše proběhne zcela automaticky,“ uvedla společnost.

Firma tvrdí, že situaci na energetickém trhu nadále podrobně monitoruje a řeší.

„Budoucí předpokládanou stabilizaci v rámci energetického trhu přenese samozřejmě, jak to bude možné, zpět směrem k zákazníkům,“ slíbila společnost.

Pražská plynárenská zdražovala dodávky energií už v průběhu letošního roku. Naposledy od září u základního tarifu zvýšila ceny v průměru o téměř 29,8 procenta.

Firma zdražovala také v červnu. Důvodem byly vždy rostoucí ceny plynu na energetickém trhu.

Ceny energií zdražují od příštího roku i ostatní dodavatelé. Zdražení elektřiny a plynu od příštího roku už oznámily například ČEZ, E.ON nebo Pražská energetika. (sfr)