Volby prezidenta ČR: Karel Janeček sehnal hlasy na kandidaturu. Prosazovat chce zdravý svobodu i zdravý životní styl.

Podnikatel Karel Janeček sehnal dostatek hlasů pro kandidaturu na funkci prezidenta ČR. Na ministerstvu vnitra v úterý 8. listopadu odevzdal více než 73 tisíc podpisů. V kampani chce Janeček prosazovat mimo jiné zdravý životní styl a svobodu.

Janeček při této příležitosti odhadl šance na to, aby se stal hlavou státu.

„Jsem přesvědčen, že moje šance jsou větší než zlatý řez pí neboli odmocnina z pěti mínus jedna, to celé lomeno dvěma,“ vysvětlil.

Zdůraznil, že je nadšený, kolik podpisů občanů se mu nakonec podařilo sehnat.

A poukázal na to, že „73 je dvacáté první prvočíslo, takže je to i symbolicky naprosto fascinující, to jsem skutečně nečekal, jsem z toho nadšen“.

K podání oficilní kandidatury uchazeč potřebuje získat podpisy minimálně 50 tisíc občanů, nebo 20 poslanců nebo 10 senátorů.

Mezi svoje klíčová témata pro prezidentské volby zařadil Janeček lidskou svobodu, ale také zdravý životní styl.

„Jsme na civilizační křižovatce dějin a teď se rozhoduje, kam jako lidská společnost se ubereme. Jestli půjdeme tou cestou a la Čína, což já považuji Čínu za největší hrozbu lidské civilizace, cestou totální ztráty svobody, kdy vlastně technologie, umělá inteligence budou našimi otrokáři a už věčnými, protože umělá inteligence neumře na rozdíl od otrokářů minulosti,“ prohlásil Janeček.

„Jsou věci, kterými se dlouhodobě zabývám – vzdělání, spravedlivá společnost. Potřebujeme nastartovat zásadní obnovu a sjednotit společnost,“ dodal.

Janeček se tak zařadil k 16 dalším kandidátům, kteří předložili ministerstvu vnitra svou kandidátskou přihlášku.

První kolo prezidentských voleb proběhne 13. a 14. ledna 2023. (sfr)