Nový průzkum voleb prezidenta: Generál Pavel s 22,5 % vede těsně před Babišem.

V průzkumu preferencí do prezidentských voleb vede generál Petr Pavel s 22,5 % těsně před Andrejem Babišem (22 %). Ukázal to říjnový volební model agentury Median. Oba zmiňovaní kandidáti oproti minulému volebnímu modelu mírně ztratili. Nárůst preferencí zaznamenala Danuše Nerudová (15 %) a to o 5 procentních bodů oproti září.

Na čtvrtém místě je Pavel Fischer (7,5 %), pátý se umístil Josef Středula (7 %).

Uvedená data se týkají prvního kola prezidentských voleb.

Volební jádro má nejvyšší Andrej Babiš (14,5 %), druhý Petr Pavel má volební jádro 12 %.

Volební potenciál je vyšší v případě Petra Pavla (34 %), u Andreje Babiše činí 28 %. Třetí nejvyšší potenciál má Danuše Nerudová (23 %) a právě tak i volební jádro (6 %).

Volební jádro ukazuje, kolik hlasů by kandidát získal, pokud by ho volili jen rozhodnutí voliči, zatímco potenciál ukazuje, kolik hlasů by mohl aktuálně hypoteticky získat, pokud by ho volili všichni, kteří jeho volbu vážně zvažují a nevylučují účast u voleb.

V případném druhém kole prezidentské volby by Petr Pavel s 59 % porazil Andreje Babiše (41 %). Přibližně čtvrtina voličů je však zatím nerozhodnutá.


MODEL PRVNÍHO KOLA VOLBY PREZIDENTA ČR – říjen 2022, agentura MEDIAN

zdroj: Median


Nerudová si v novém průzkumu polepšila, když v minulém modelu měla podporu deseti procent voličů.

Pavel měl v zářijovém modelu Medianu 24 procent, Babiš, jenž prezidentskou kandidaturu oznámil teprve před týdnem, 23,5 procenta.

Hypotetický model druhého kola srovnává s ohledem na dlouhodobé trendy podporu Babiše, který byl opakovaně na prvním místě, a jeho nejpravděpodobnějších oponentů.

Jako vyrovnaný se jeví souboj Babiše se Středulou, jen těsně by Babiše patrně porazili senátoři Fischer a Hilšer. S Nerudovou by Babiš podle modelu prohrál 43:57 procentům, proti Pavlovi by neuspěl v poměru 41:59 procentům.

„Ve všech prezidentských ‚duelech‘ je přibližně čtvrtina potenciálních voličů nerozhodnutá,“ uvedla agentura.

Prezidentských voleb se v říjnu chtělo zúčastnit 64 procent z dotázaných. Dalších deset procent účast zvažovalo. Hlas by spíše neodevzdalo 6,5 procenta dotázaných, určitě nechtělo hlasovat 11,5 procenta.

Osm procent nebylo o své účasti rozhodnuto. V lednu 2018 dorazilo v prvním kole k urnám zhruba 62 procent voličů.

Dotazování v novém modelu agentury Median probíhalo do 31. října, tedy ještě před zveřejněním konečného seznamu kandidátů, i před oznámením kandidatury Andreje Babiše. Víc než tisíc respondentů ve věku od 18 let dostalo na výběr z rozsáhlého seznamu lidí, kteří kandidaturu oznámili či nezamítli.

Termín prvního kola prezidentských voleb je stanoven na 13. a 14. ledna 2023. (sfr)