Podnikatel Diviš oznámil 60 tisíc podpisů pro volby prezidenta ČR.

Podnikatel Karel Diviš oznámil, že nasbíral přes 60 tisíc podpisů pro kandidaturu na funkci prezidenta ČR. Na ministerstvu vnitra je odevzdá v úterý ráno. Do prvního kola voleb v první polovině ledna chce pokračovat v dosavadní kontaktní kampani a účastnit se debat a besed. Plánuje také posílit kampaň na sociálních sítích i na billboardech.

K podání prezidentské kandidatury je potřeba získat buď 10 podpisů senátorů, nebo 20 poslanců nebo 50 tisíc občanů. Diviš překročil hranici 60 tisíc podpisů a sběr pokračoval i v posledních dnech.

Přesný počet tak bude znát až v úterý, kdy archy odevzdá na ministerstvu vnitra. Většinu podpory získal na nejrůznějších sportovních kláních, zejména běžeckých akcích.

„Jsem rád, že jsme to dokázali,“ uvedl.

Nyní chce pokračovat v kontaktní kampani bez tlaku na sbírání podpisů.

Zakladatel a šéf technologické firmy IDC-softwarehouse Diviš oznámil svůj úmysl ucházet se o prezidentský post oficiálně v polovině ledna jako jeden z prvních kandidátů.



V posledních měsících před volbou chce mimo jiné posílit svou prezentaci na sociálních sítích.

„Dneškem to teprve začíná, jsem rád, že jsme z kvalifikace postoupili do základní skupiny,“ uvedl.

Diviš se rozhodl ucházet o Pražský hrad, protože by si prýá podle něho Česko zasloužilo mladšího, normálního a civilního prezidenta, který nebude spjatý s politickými stranami a nemá za sebou jinou politickou funkci.

„Chtěl bych dobře reprezentovat naši zemi a především se zastat českých lidí,“ uvedl.

Česko je podle něj zacyklené, každá vláda slibuje přibližně totéž, ale málo udělá.

Jako prezident by chtěl usilovat především o posílení obranyschopnosti země prostřednictvím budování chytré armády, do které řadí například kyberobranu, bezpilotní systémy a lepší protiraketovou obranu.

Za další klíčová témata považuje zlepšení českého školství a zkrácení vzdáleností a rozdílů mezi regiony.

Přihlášku do prezidentských voleb do pátku podalo podle Hany Malé z ministerstva vnitra 12 kandidátů. Přičemž jedna z dříve podaných kandidátních listin byla stažena.

Ze známých kandidátů se do voleb přihlásili senátor Pavel Fischer, bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, senátor Marek Hilšer, někdejší rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima, poslanec SPD Jaroslav Bašta, podnikatel Karel Janeček či prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová.

Největšími favority voleb jsou zatím bývalý premiér Andrej Babiš a generál Petr Pavel. (sfr)