Volby prezidenta: Nerudová odevzdala na vnitru archy s podpisy více než 80 tisíc lidí.

Kandidátka na prezidentku ČR Danuše Nerudová odevzdala ve středu 2. listopadu na ministerstvu vnitra archy s podpisy více než 80 tisíc lidí, kteří ji podpořili v záměru kandidovat na funkci hlavy státu. Nerudová uvedla, že celkem nasbírala více než 100 tisíc podpisů.

„Hotovo! Nasbíráno přes 100 000. Odevzdáno 82 628. Děkuji všem!,“ napsala Nerudová na sociálních sítích.

Potenciální uchazeč o kandidaturu v prezidentských volbách potřebuje získat minimálně 50 tisíc podpisů občanů, nebo podpisy 20 poslanců, respektive 10 senátorů.

Celkem se již pro volbu prezidenta ČR registrovalo 10 kandidátů.


Danuše Nerudová nakládá krabice s podpisovými archy.

Danuše Nerudová nakládá krabice s podpisovými archy.


Úředníci ministerstva vnitra však podpisy podrobní kontrole. Kandidáti proto raději sbírají podpisů víc pro větší jistotu.

„Všechny podpisy jsme pečlivě kontrolovali a vyřadili asi 15 až 20 procent,“ informovala Nerudová.

Nerudová se zatím řadí mezi k největším favoritům volem. V průzkumech se umisťuje na třetím místě za generálem Petrem Pavlem a expremiérem Andrejem Babišem.

Mezi další uchazeče, kteří veřejně deklarovali zájem o prezidentskou kandidaturu, patří například senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer, odborový předák Josef Středula, bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima, poslanec SPD Jaroslav Bašta, či podnikatelé Tomáš Březina a Karel Janeček.

Senátor Pavel Fischer si již zajistil celkem více než 50 podpisů zákonodárců ze Sněmovny a Senátu.

Kandidátní listinu poslance SPD Jaroslava Bašty dostalo ministerrstvo vnitra ČR již před necelým měsícem. Podepsalo se pod ní 20 poslanců SPD.

Podání kandidatury potvrdil i Hilšer. Již dříve uvedl, že pokud nestihne sesbírat potřebných 50 tisíc podpisů občanů, osloví s žádostí o podporu senátorské kolegy.

Podání kandidatury potvrdil i Zima.

Bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková aktuálně informovala, že do voleb půjde pouze v případě, že nasbírá 100 tisíc podpisů pod petiční archy. Koncem října jich však měla „jen“ 65 tisíc.



Babiš získal dostatek podpisů ke kandidatuře na prezidenta

Bývalý premiér a předseda hnutí ANO má 56 podpisů od poslanců ANO ke své prezidentské kandidatuře. Informoval o tom při zahájení své prezidentské kampaně v krajích.

První kolo přímé prezidentské volby se bude konat 13. a 14. ledna, případné druhé kolo pak o dva týdny později. Nový prezident či prezidentka se ujme funkce v březnu příštího roku. (sfr)