Andrej Babiš dostal covid. Hnutí ANO kvůli tomu oznámí kandidáta na prezidenta později.

Expremiér Babiš dostal covid. ANO proto oznámí svého kandidáta na prezidenta později, než původně zamýšlelo. Jako konkrétní datum k oznámení svého kandidáta pro volbu prezidenta ČR hnutí uvedlo pondělí 31. října letošního roku. Původně tak hodlalo učinit ve středu 26. října.

Důvodem odkladu je izolace předsedy hnutí a bývalého premiéra Andreje Babiše kvůli onemocnění koronavirem. Andrej Babiš před tím sám informoval, že má covid.

„Popravdě se teď necítím moc dobře, ráno jsem měl horečku a bolí mě hlava,“ uvedl.

S tím, že izolaci mu lékař nařídil právě do středy 26. října.

Sám Babiš zatím oficiálně neoznámil, zda hodlá kandidovat na prezidenta či nikoliv.

Andrej Babiš už dříve avizoval, že definitivní stanovisko ke své prezidentské kandidatuře učiní na den státního svátku 28. října. Následně hovořil o termínu 26. října.

V září však Babiš přišel na veřejnost s tím, že hnutí má čtyři možné uchazeče na prezidentskou funkci. Jsou jimi šéfka klubu Alena Schillerová, první místopředseda hnutí Karel Havlíček a bývalý šéf Sněmovny Radek Vondráček.

V médiích proběhla spekulace, že by mohl za ANO kandidovat velvyslanec v Izraeli a bývalý ministr zahraničí, obrany či kultury Martin Stropnický.

Přihlášku do prezidentských voleb musejí kandidáti podat nejpozději počátkem listopadu. Konec lhůty pro podání kandidátních listin ministerstvu vnitra je 8. listopadu.

První kolo prezidentské volby se bude konat 13. a 14. ledna 2023. Případné druhé kolo o dva týdny později.

Nejsilnější podpoře se podle posledních průzkumů těší armádní generál a bývalý náčelník vojenského výboru NATO Petr Pavel. Na dalších místech se v průzkumech umísťují Andrej Babiš a bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová.

Z dalších kandidátů jsou to pak Pavel Fischer a Marek Hilšer, podnikatel Karel Janeček a odborář Josef Středula.

Kandidovat hodlají mj. také bývalá šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková, poslanec SPD Jaroslav Bašta, bývalý rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima či podnikatel Tomáš Březina. (sfr)