Senátor Pavel Fischer oficiálně potvrdil svoji kandidaturu na funkci prezidenta ČR. (Ilustrační foto)

Senátor Pavel Fischer oficiálně potvrdil svoji kandidaturu na funkci prezidenta České republiky. Někdejší poradce prezidenta Václava Havla, Pavel Fischer kandidoval na Hrad již v roce 2018. Získal tehdy třetí nejvyšší počet hlasů a nepostoupil do druhého kola voleb.

Fischer pro splnění podmínky ke kandidatuře pro volby prezidenta, které se konají v lednu roku 2023, nehodlá sbírat podpisy občanů. Oznámil, že pro svoji kandidaturu má již nyní dostatek podpisů senátorů.

Pro splnění podmínky ke kandidatuře na funkci prezidenta ČR je potřeba získat nejméně 50 tisíc podpisů občanů, nebo nominaci od dvaceti poslanců či od deseti senátorů.

„Milí přátelé, rád potvrzuji svou kandidaturu v prezidentských volbách 2023. Oficiálně kandidaturu oznámím až v nejbližších týdnech – je totiž potřeba ještě mnoho věcí připravit,“ uvedl Fischer.

„Od únorové agrese Ruska na Ukrajinu jsem se téměř nezastavil. Jako předseda senátního Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost mám neustále mnoho náročných úkolů a strategických jednání na evropské úrovni i se svými protějšky v jednotlivých státech.“

„V dubnu a srpnu jsem absolvoval jednání přímo na Ukrajině. Neumím si představit, že bych práci pro náš stát jen tak stopnul a věnoval se prezidentské kampani – že bych místo výkonu ústavní funkce jezdil po republice s obytňákem nebo sbíral podpisy na náměstí,“ dodal.

„To je také důvod, proč jsem se rozhodl pro kandidaturu shromáždit podpisy senátorů, kterých mám nyní dostatek,“ upřesnil.

„Dobře si uvědomuji, že vést prezidentskou kampaň pro mne bude velmi náročné. Ale jdu do toho. Vám všem, kteří mi v posledních měsících vyjadřujete svou podporu jak veřejně, tak i v soukromých zprávách, chci poděkovat. Vážím si Vaší důvěry a budu se snažit ji nezklamat!,“ podotkl dále.

Fischer kandidoval na Hrad již v lednu roku 2018. Získal třetí nejvyšší počet hlasů, přesně 526 694, což znamenalo 10,23 procenta. Nepostoupil tak do druhého kola, v němž se utkali současný prezident Miloš Zeman a bývalý šéf Akademie věd Jiří Drahoš.

Pavel Fischer byli později, v říjnu 2018, zvolen senátorem za Prahu 12. V Senátu funguje jako nezařazený senátor bez politické příslušnosti. Zvolen byl s podporou ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a hnutí STAN, ve 2. kole senátních voleb jej podpořila i Konzervativní strana, Koruna Česká a hnutí KAN.

Na přelomu tisíciletí byl poradcem tehdejšího prezidenta Václava Havla, později vedl politický odbor Kanceláře prezidenta republiky. V letech 2003 až 2010 byl českým velvyslancem ve Francii a v Monaku.

Později se stal ředitelem bezpečnostně – multilaterální sekce ministerstva zahraničí. Po odchodu z ministerstva působil jako ředitel organizace STEM, která se zabývá výzkumy veřejného mínění. (sfr)