Schodek státního rozpočtu ČR se ke konci září 2022 propadl na 270,9 miliardy korun. Po očištění o příjmy z Evropské unie a finančních mechanismů, stejně jako o výdaje na tyto projekty, činil schodek 255,6 miliardy korun. Loni byl deficit rozpočtu ke konci září 326,3 miliardy korun, což byl nejhorší zářijový výsledek od vzniku Česka.

Informovalo o tom ministerstvo financí.

„Schodek rozpočtu se v září prohloubil na téměř 271 miliard korun a přiblížil se tak původně navrženému schodku. A byť máme aktuálně o 55 miliard lepší výsledek než loni, je to stále schodek na míle vzdálený od mé představy ze začátku roku,“ řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Vývoj plnění rozpočtu podle šéfa státní kasy už nyní naplno ovlivňují dodatečné výdaje související s válkou na Ukrajině a rostoucími cenami zejména energií.

„Na pomoc s nimi jsme v září z rozpočtu uvolnili 17,4 miliardy na úsporný tarif, významně ale narůstají také mimořádně valorizované důchody a další sociální dávky, na kterých jsme již vyplatili o bezmála 50 miliard víc než loni. Výrazně pozitivně nadále vnímám také investiční aktivitu státu, která svou dynamikou o 13 procent převyšuje loňskou rekordní úroveň. Nepřekvapivě nejvíc peněz, a to téměř o 10 miliard víc než loni, stát posílá na dopravní stavby,“ dodal Stanjura.

Celkové příjmy rozpočtu ke konci září meziročně stouply o 8,2 procenta na 1,168 bilionu korun.

Celkové výdaje rozpočtu pak meziročně vzrostly o 2,4 procenta na 1,139 bilionu korun.

Příjmové straně pomohly daňové výnosy meziročně vyšší o více než 15,1 procenta.

Na druhou stranu vysoké ceny ovlivnily výdaje např. v podobě mimořádné valorizace důchodů či navýšených dávek na bydlení a hmotné nouze, uprchlická krize pak vedla k růstu humanitární pomoci.

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) schválila v létě novelu rozpočtu na rok 2022 se schodkem 330 miliard korun. Celkové příjmy novelizovaného rozpočtu činí 1,678 bilionu korun a celkové výdaje 2,008 bilionu korun.

Při projednávání ve sněmovně ale vládní poslanci navrhli další zvýšení schodku o 45 miliard korun, hlasování o novele se čeká tento měsíc.

Původně byl přitom v březnu schválen rozpočet se schodkem 280 miliard, tedy nižší o 50 miliard korun. (pel)