Evropská komise (EK) po šesti letech zrušila vyšetřování Českých drah (ČD). Evropský úřad pro hospodářskou soutěž nenašel důkazy, že by dopravce jezdil za údajně podnákladové ceny na trase Praha-Ostrava. Na České dráhy si původně stěžoval RegioJet, který byl prvním jejich přímým konkurentem na zmiňované trase. 

„Po pečlivém posouzení všech relevantních důkazů, včetně informací obdržených od ČD, dospěla Komise k závěru, že důkazy nepotvrdily její původní obavy, a proto se rozhodla ukončit vyšetřování,“ uvedla EK v prohlášení.

„Skvělá zpráva pro ČD. Dnes jsme od EK obdrželi rozhodnutí v kauze údajně podnákladových cen na lince Praha-Ostrava. Tvrzené protisoutěžní jednání, ke kterému mělo dojít ze strany ČD, nebylo shledáno opodstatněným. Velké zadostiučinění po letech vleklé kauzy,“ okomentoval na Twitteru předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Michal Krapinec.

Komise nicméně nadále prošetřuje jinou kauzu Českých drah, ve které figuruje i rakouský národní dopravce Österreichische Bundesbahnen.

Komise zejména zastává předběžný názor, že ČD a ÖBB se dohodly na ztížení přístupu společnosti RegioJet k použitým vozům ÖBB pro dálkovou osobní dopravu.

Aby společnost RegioJet nemohla tyto vozy získat, měly České dráhy a ÖBB koordinovat své kroky s cílem bojkotovat prodej použitých vozů ÖBB společnosti RegioJet. (pel)