Přínos v podobě 2 385 MWh/rok navíc vyrobené elektrické energie získají energetici v Jaderné elektrárně Dukovany díky náhradě ručních armatur zimních ochran chladicích věží za elektricky a dálkově ovládané. Na základě provedených měření, analýz a výpočtů odborníci z elektrárny spočítali, že vedle zvýšení bezpečnosti osob při manipulacích s hradidly v zimních měsících dojde k lepšímu a plynulejšímu využití potenciálu chladicích věží.

Práce jsou ve druhé polovině. Hotovo mají energetici na věžích 1, 4, 5, 6, 7 a na výměnu armatur čekají věže 2, 3 a 8.

„Investice, které každoročně dáváme do údržby a modernizace zařízení, jsou příležitostí k dalšímu snižování vlastní spotřeby a tím i efektivnějšímu využití vyrobeného tepla, které se v konečném důsledku projeví zvýšením dodávky elektrické energie do přenosové soustavy ČR,“ uvedl podnik na webu.

ČEZ do údržby a modernizace výroby elektřiny v Jaderné elektrárně Dukovany investuje v průměru 2 miliardy korun ročně.

Tyto modernizace umožňují nejen zajistit dlouhodobý provoz elektrárny, ale snižováním vlastní spotřeby energií také zvyšovat efektivitu bezemisní dodávky elektřiny.

„Účinnosti provozu jednotlivých zařízení se věnujeme detailně v rámci zavedeného systému hospodaření s energií tzv. EnMS, které sledujeme a následně vyhodnocujeme v různých provozních stavech zařízení, a to při různých provozních stavech a různých klimatických podmínkách. Díky tomu jsme v uplynulých letech 2014 až 2021 byli schopni uspořit 160 000 MWh elektrické energie“, řekl Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

V rámci poslední odstávky letošního roku, která začne už na konci září na třetím výrobním bloku, energetici na poslední chladící věži číslo 8 dokončí propojení ochozu technické vody důležité s přívodním potrubím cirkulační chladící vody, které umožní využití plné kapacity chladící plochy, díky kterému elektrárna ročně dodá do přenosové soustavy ČR  o 15 539 MWh více.

Jaderná elektrárna Dukovany během 37 let svého bezpečného a spolehlivého provozu vyrobila 487 934 GWh čisté bezemisní elektrické energie, která by vystačila na 8 let celkové roční spotřeby České republiky a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ.

Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2. (pel)