Potenciální prezident Babiš stojí před soudem za "Čapák". Před budovou mu nachystali celu.

Potenciální nový prezident České republiky, Andrej Babiš, stanul před soudem v kauze dotací pro Čapí hnízdo. Před budovou Městského soudu v Praze mu hnutí Milion chvilek pro demokracii přistavilo tzv. „alegorickou celu“ s uvězněným figurantem coby Andrejem Babišem (ANO).

U soudu začal soud s Andrejem Babišem, poslancem, expremiérem a potenciálním kandidátem na prezidenta. Podle Milionu chvilek Česku „hrozí bizarní scénář, kdy na Hradě usedne obžalovaný oligarcha ve střetu zájmů, jehož hlavní motivací rozhodně není láska k této zemi“.

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) k soudu přijel v doprovodu advokáta Eduarda Bruny. K soudu dorazila i obviněná Jana Nagyová.

Obžaloba uvádí, že Babiš svým vlivem a činností podvodně zajistil vytvoření podmínek k tomu, aby Farma Čapí hnízdo navenek splňovala požadavky pro získání evropské dotace pro malé a střední podniky.

Podle státního zástupce si byl přitom vědom toho, že společnost je propojená s firmami z jeho holdingu Agrofert. Úspěšnou žádost o dotaci podala v únoru 2008 Nagyová, tehdejší místopředsedkyně představenstva Čapího hnízda.

Společnost Farma Čapí hnízdo, ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila Babišovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost a o rok později získala v programu pro malé a střední podniky evropskou dotaci na stavbu multifunkčního kongresového areálu.

Jako součást Agrofertu by na peníze bývala neměla nárok. Po několika letech se pod Agrofert vrátila.

Rekonstrukce začala zhruba před 15 roky. Při přestavbě v areálu vznikla jízdárna, svou podobou připomínající čapí hnízdo. Podle ní získal areál i své nové jméno.


Alegorická cela pro Andreje Babiše, kterou před soud přistavil Milion chvilek pro demokracii.


Babiš vlastnil Agrofert do února 2017. Poté jej vložil do svěřenských fondů. Obžaloba tvrdí, že svým vlivem a činností podvodně zajistil vytvoření podmínek k tomu, aby Farma Čapí hnízdo navenek splňovala požadavky pro získání dotace.

Podle státního zástupce si byl přitom vědom toho, že společnost je přes něj a jeho blízké propojena s firmami z Agrofertu.

Babiš se vyjádřil k obžalobě s tím, že dle svých slov se necítí vinen a stíhání je zpolitizované.

„Vezmu svou výpověď trochu šířeji. Je důležité, abych se vyjádřil, proč tu vlastně stojím. Věřím, že stejně jako jiní mám právo na spravedlivý proces, což mi zajišťuje Ústava ČR,“ podotkl Babiš.

„Neexistují žádné důkazy, výslovně vylučuji, že bych znal podmínky vyhlášené dotační výzvy. Necítím se vinen ze spáchání trestných činů. Jsem nevinen. Stojím tu proto, že jsem šel do politiky. Kdybych nebyl v politice, nikdo by o Čapím hnízdě neslyšel,“ pokračoval poté.

Babiš také kritizoval rozhodnutí bývalého šéfa Nejvyššího státního zastupitelství Pavla Zemana, který v roce 2019 zrušil původní rozhodnutí státního zástupce Šarocha o zastavení trestního stíhání.

„Jsem přesvědčen, že státní zástupce byl postaven před hotovou věc. Čapí hnízdo bylo na stole dvakrát před sněmovními volbami. A teď je to tu znovu, protože budou komunální a také prezidentské volby,“ prohlásil Babiš.

Své trestní stíhání Babiš označil za zpolitizované. Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová podle něj na sociálních sítích vyvíjí nátlak svými výroky.

„Pan ministr Rakušan zase nedávno zveřejnil video, kde stojí na střeše ministerstva vnitra s kalendářem a říká: Andreji, už je čas. Je zarážející, že člen vlády, který má na starosti policii, takto vyvíjí nátlak,“ upozornil Babiš.

Babiš tvrdí, že ho před soud dostal kartel, mluví o politickém procesu

„Polistopadový kartel potřebuje, aby byl Babiš stíhán. Aby o tom mohli dokola mluvit,“ pokračoval Babiš. „Vždyť pan Šaroch v roce 2019 stíhání zastavil. A argumenty nejvyššího státního zástupce Zemana jsou zcela liché. On není nezávislý, do funkce ho navrhl Jiří Pospíšil z TOP 09. Je to politický nominant,“ doplnil Babiš.

„Ačkoliv si byl, stejně jako obviněná Jana Nagyová, vědom toho, že minimálně jeho prostřednictvím a prostřednictvím jeho dcery, jeho družky a jejího bratra byla společnost Farma Čapí hnízdo propojena se společnostmi ze skupiny AGROFERT,“ uvedl Šaroch v soudní síni.

„Přičemž vyplacením dotace z ROP NUTS 2 společnosti Farma Čapí hnízdo způsobily poškozené Regionální radě škodu ve výši 49,99 milionů korun, z čehož výše finančních prostředků poskytnutých z rozpočtu EU činila 42,49 milionů,“ dodal Šaroch. (sfr)