Generál Petr Pavel zahájí kampaň do prezidentských voleb 6. září, kdy také představí svůj volební program.

Generál Petr Pavel zahájí kampaň do prezidentských voleb 6. září, kdy také představí svůj volební program. Následně začne v rámci kampaně objíždět kraje v České republice s cílem získat podpisy občanů a finanční příspěvky.

Pavel to řekl při natáčení televizního pořadu televize Prima.

„Svůj program představím a kampaň naplno spustím v úterý 6. září. Od tohoto okamžiku také začnu objíždět kraje s cílem získat podporu občanů formou podpisů i příspěvků na kampaň,“ řekl Pavel při natáčení pořadu.

Uvedl, že do voleb jde jako nezávislý kandidát, potřebuje tedy nasbírat 50 tisíc podpisů občanů. Motivaci zapojit se do prezidentských voleb zdůvodnil tím, že chce pomáhat Česku v těžké době, kdy čelí několika krizím a také důsledkům války na Ukrajině.

Zatím největší favorit prezidentských voleb Andrej Babiš chce své rozhodnutí, zda se zúčastní voleb, oznámit 28. října, tedy v den státního svátku.

Nejzazší termín pro předložení přihlášek kandidátů do prezidentských voleb je 8. listopadu. Ke kandidatuře potřebuje uchazeč buď 50 tisíc podpisů voličů, nebo podporu 20 poslanců či 10 senátorů.

První kolo prezidentských voleb se uskuteční 13. a 14. ledna příštího roku.

V nejnovějším volebním modelu agentury Median vede šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Ve druhém kole by ho však porazil právě generál Pavel.

V prvním kole se podle volebního modelu agentury Median na společné třetí místo za Babišem a Pavlem posunuli senátor Marek Hilšer a bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Průzkum Median: Prezidentem Česka by byl zvolen generál Pavel. Porazil by Babiše