Český podnikatel Radim Passer nebude obžalován za rychlou jízdu svým vozem Bugatti Chiron na německé dálnici z loňského roku. Rozhodlo o tom státní zastupitelství v Naumburgu. Passer na dálnici A2 mezi Berlínem a Hannoverem při jízda se svým bugatti dosáhl rychlosti 417 km/h. 

Radim Passer je tuzemský podnikatel a developer, který je zakladatelem a generálním ředitelem společnosti Passerinvest Group. Patří mezi nejbohatší Čechy. Jeho majetek je odhadován na více než 7 miliard korun.

Státní zastupitelství v Naumburgu přezkoumalo rozhodnutí státních zástupců ze Stendalu, kteří se na konci dubna rozhodli na Passera nepodat žalobu. I v přezkumu došli němečtí státní zástupci k tomu, že český podnikatel se nedopustil žádného trestného činu.

Jeho chování však označili za „extrémně neopatrné a sebevražedné”.

Passer se o rekord pokoušel v úseku, kde nebyla omezená rychlost. Žádné plošné omezení rychlosti na německých dálnicích neplatí.

Tamní úřady však měly podezření, že se mohl dopustit nedovoleného závodění, za které hrozí pokuta nebo až dva roky vězení. Zákaz závodění totiž platí i v případech, kdy řidič „závodí se sebou”.

Passer prohlásil, že bezpečnost byla během jízdy jeho prioritou. Během své rekordní jízdy údajně sundal ruce z volantu. Ani to však podle státních zástupců nepředstavuje trestný čin.

Passer už dříve se svým vozem Bugatti Veyron v roce 2015 dosáhl na německé dálnici A2 rychlosti 402,5 km/h. Jak tehdy uvedl Passer, úspěšný byl až třetí pokus. Při prvním v roce 2011 vstoupilo do hry chladné počasí, druhý z roku 2012 pokazila převodovka. (sfr)