Státní systém na žádosti o příspěvek 5 tisíc korun nezvládl nápor žadatelů a objevily se výpadky. Lidé měli problém s přihlašováním k e-identitě a přihlašování do aplikace, skrze níž je možné od pondělí žádat o pětitisícový příspěvek na dítě. Ministerstvo práce a sociálních věcí žadatelům doporučilo vyčkat a zkusit se přihlásit později.

„V aplikaci pro výplatu příspěvku na dítě může déle trvat přihlášení přes e-identitu. Víme i o výpadcích. Problém nevznikl na naší straně, ale intenzivně jej řešíme,” uvedlo ministerstvo s tím, že od spuštění systému byly přijaty desítky tisíc žádostí.

Portál provozuje ministerstvo vnitra.

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) dochází ke zpomalování systému z důvodu zátěže serverů, které ověřují identitu žadatelů.

Příspěvek schválila vláda pro děti narozené od 2. srpna 2004 do konce letošního roku. Nárok na něj mají domácnosti, jejichž roční příjem nepřekročil v loňském roce milion korun.

Peníze by měli lidé získat do 30 dnů od podání žádosti.

Žádosti je možné podávat on-line přes aplikaci na webu ministerstva práce, nebo osobně v Czech Pointech na radnicích či v krajských úřadech.

Vedení ministerstva práce očekává, že hlavní nápor žadatelů bude v prvních deseti dnech.

O dávku nemusí žádat domácnosti s přídavky na děti, dostávají ji automaticky.

Jednorázovou podporou chce vláda zmírnit dopady zdražování na rodiny. Stát peníze vyplatí i na děti, které se do konce roku teprve narodí.

Nárok na 5000 korun má dítě s trvalým pobytem a bydlištěm v Česku. Rodiče musí s dítětem žít a hradit náklady. Příspěvek mohou získat i cizinci, kteří v Česku dlouhodobě žijí a pracují.

Čerpat jej mohou pěstouni, manželé či partneři rodičů i vdovci a vdovy po rodičích. Do milionového příjmu se započítává výdělek ze zaměstnání a podnikání, výživné, výsluhy, náhrady mzdy či platu, odměny, pojistné plnění, dávky, důchody, nájmy či ostatní příjmy, které se v Česku daní. Zohledňovat se nebudou případné výhry.

On-line formulář je možné vyplnit jen s elektronickou identitou, například s tou bankovní.

Podle údajů ministerstva má na dávku nárok 1,1 milionu domácností. Dostat by ji mohlo asi 1,6 milionu dětí. Z nich asi 240 tisíc pobírá dětské přídavky. Výdaje by měly činit asi 7,8 miliardy korun. (sfr)