Andrej Babiš přestal dělat prezidentskou kampaň. Přesněji řečeno, ke své kampani přimaloval i výraz "komunální volby".

Andrej Babiš přestal dělat prezidentskou kampaň. Přesněji řečeno, ke sloganům své kampaně přimaloval na kapotu „obytňáku“ i výraz „komunální volby“. Expremiér již delší dobu objíždí Česko ve svém „politicky reklamním“ karavanu. I když zatím nepotvrdil najisto, že hodlá kandidovat na Hrad, jeho kampaň doposud vyznívala jako čistě osobní, zaměřená na podporu Andreje Babiše.

Nyní se však rozhodl toto zaměření změnit a to změnou polepů na autě, kam „přimaloval (tedy přilepil) i označení „KOMUNÁLNÍ VOLBY“.




Původně měl Babiš na kapotě svého „obytňáku“ slogan „Zase bude líp!“ S tímto nápisem odstartoval v květnu své turné.

Nyní Babiš však slogan na obytňáku změnil. Na kapotě je uvedeno: „Volte naše. Komunální volby. Ať je zase líp.“

Babišův tým tak zřejmě chce zdůraznit, že současná kampaň se vztahuje (i) ke komunálním volbám. A nikoli jen k těm prezidentským, o nichž Andrej Babiš uvažuje.

Babišovu sebepropagaci v minulých týdnech začal sledovat Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí – monitoruje ji právě v souvislosti s možnou prezidentskou kandidaturou.

I Babišův mluvčí Vladimír Vořechovský přiznal, že ke změně došlo proto, aby hnutí vyhovělo zákonu. Ale poukázal současně opět také na fakt, že Babiš svoji kandidaturu na funkci prezidenta oficiálně nepotvrdil.

Úřad však už dříve řekl, že se do limitu počítá jakákoli kampaň kandidáta, ačkoliv ještě neoznámil kandidaturu. A že lidé, kteří dělají kampaň, by už nyní měli mít zřízen speciální transparentní účet.

Babiš dlouhodobě opakuje, že ještě není rozhodnutý, zda bude kandidovat na prezidenta. Zároveň ale rozjel kampaň, při které je karavan oblepený jeho fotkami a hesly, že „za Babiše bylo líp“.

Regionální témata Babiš a jeho tým fakticky vůbec nekomunikovali. Předseda hnutí ANO na akcích podepisoval a rozdával jen své vlastní knihy. Babiš svoji prezidentskou kandidaturu hodlá potvrdit/oznámit 4. listopadu, těsně před uzavírkou kandidátních listin. (sfr)