Petr Pavel by ve druhém kole prezidentských voleb v duelu drtivě porazil Andreje Babiše. (Ilustrační foto)

Petr Pavel by ve druhém kole prezidentských voleb v duelu drtivě porazil Andreje Babiše. Ukázaly to výsledky nejnovějšího průzkumu STEM. Nejvíce přesvědčených voličů má pro prezidentské volby s dvaceti procenty Andrej Babiš. Petr Pavel, který získal o čtyři procentní body méně, by však v hypotetickém druhém kole vyhrál.

Andreje Babiše jako kandidáta volilo do funkce prezidenta nejvíce dotázaných, a to asi pětina.

Na druhém místě skončil Petr Pavel s šestnácti procenty. Ve druhém kole by však vyhrál Pavel. Dostal by 49 procent hlasů, zatímco Babiš 32. V průzkumu je zahrnuto i šest procent nevoličů, takže by vítěz měl v konečných číslech potřebnou nadpoloviční většinu hlasů.



Pavla častěji volili muži, zatímco ženy preferovaly v průzkumu Babiše. Rozdíly se ukazují i s věkem. Zatímco lidé ve věku od 18 do 29 let se projevili silně proti lídrovi ANO, se stoupajícím věkem odpor vůči Babišovi klesá.

Zatímco mezi občany ve věku do 44 let je více voličů Pavla, lidé starší 60 let preferují Babiše.

Toho častěji podporují také lidé bez maturity a voliči současného prezidenta Miloše Zemana.

Voliči Pavla jsou častěji lidé s maturitou nebo s vysokoškolským vzděláním, zaměstnanci, podnikatelé a studenti.

Naproti tomu senioři jsou častěji voliči Babiše. Toho také preferují voliči ANO a SPD. Voliči STAN, ODS a Pirátů se vyslovili spíše pro Pavla.


Kdo by mohl být budoucím prezidentem? (podpořená otázka – seznam jmen)

Zdroj: STEM/MARK


Jako kandidát nepřicházející v úvahu v podstatě skončil Tomio Okamura, kterého by podle průzkumu nevolilo 72 procent. I tak by však měl větší šanci než Michael Kocáb nebo Josef Středula, kteří skončili na posledním místě.

STEM poukázal na to, že pozice posiluje ekonomka Danuše Nerudová, která by dostala shodně se senátory Miroslavou Němcovou, Petrem Fischerem a Milošem Vystrčilem po devíti procentech.


Hypotetické druhé kolo mezi aktuálními favority

Zdroj: STEM/MARK


Vnímaná důležitost prezidentské funkce stoupla od posledního průzkumu agentury ze 71 na 82 procent. Třetina dotázaných by pak souhlasila s posílením prezidentských pravomocí. Současné pravomoci by zachovalo 48 procent lidí.

Podle průzkumu by se nový prezident měl věnovat tématům inflace, zdražování a spojování společnosti.

„Oceněn by byl též člověk, který by dokázal prostřednictvím zahraniční diplomacie a širokých kontaktů vyjednávat o zásobování tuzemska energiemi,“ uvedla zpráva STEM/MARK.

Volby prezidenta ČR by se měly konat v lednu 2023. (sfr)