Podnikatel Tomáš Březina získal 50 tisíc podpisů pro kandidaturu na prezidenta České republiky.

Podnikatel Tomáš Březina získal 50 tisíc podpisů pro kandidaturu na prezidenta České republiky. Informovala o tom koordinátorka Březinovy prezidentské kampaně Karolína Čadková. Počet a pravost podpisů se však ještě musí ověřit.

Podmínkou účasti ve volbách jsou podpisy minimálně 20 poslanců, deseti senátorů, nebo 50.000 občanů. Kandidátovi také musí být v den hlasování nejméně 40 let.

Březina oznámil kandidaturu v polovině dubna. V předvolební kampani od té doby objíždí pobočky své bývalé firmy Best a debatuje se zaměstnanci.

Březina založil výrobce betonových stavebních prvků Best v roce 1990 a loni firmu za neupřesněnou částku prodal největšímu prodejci stavebnin v Česku, skupině Dek.

V politice se Březina pohyboval ve druhé polovině 90. let. V letech 1996 až 1998 byl poslancem, nejprve za ODS, ze které po skandálech s financováním strany přešel do nově vzniklé Unie svobody. V únoru 1998 se ale mandátu vzdal z osobních důvodů.

V roce 2013 se pokusil o návrat do politiky a stal se lídrem středočeské kandidátky ANO, nakonec ji ale opustil se zdůvodněním, že hnutí pro něj není dostatečně pravicové.

Prezidentovi Miloši Zemanovi skončí druhý pětiletý mandát začátkem března 2023 a znovu už kandidovat nemůže.

Volby prezidenta ČR se budou konat začátkem roku 2023. Termín přímých prezidentských voleb vyhlásí předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) v létě. (lis)