Ceny nových bytů v Praze vyskočily na konci 1. pololetí meziročně o 6,1 procenta, ukázala analýza developerských firem Trigema, Skanska Reality a Central Group.

Ceny nových bytů v Praze vyskočily na konci 1. pololetí meziročně o 6,1 procenta. Jejich cena vzrostla z původních 106 392 na 108 261 korun za metr čtvereční. Ukázaly to společné analýzy společností Trigema, Skanska Reality a Central Group.

„Dopad pandemie na ceny nových bytů se doposud nepotvrdil. Naopak sledujeme 2procentní nárůst cen oproti předcházejícím třem měsícům,“ uvedl Petr Michálek, generální ředitel Skanska Reality.

„Dochází k naplnění prognózy, že ceny realit v dobrých lokalitách z důvodu nedostatečné nabídky, vysokých cen projekčních a stavebních prací a zdlouhavých povolovacích procesů budou pravděpodobně i nadále stoupat, a to v řádu jednotek procent,“ doplnil.

Od dubna do června se v Praze prodalo 1 100 nových bytů. To je sice zhruba o 15 procent méně než v předchozím kvartálu, v následujícím období lze ale očekávat další růst zájmu.

Celkově se tak za první pololetí prodalo 2 400 bytů. To je jen o 100 méně než loni za stejné období.

„Zatímco hodnota peněz spíše klesá, u nemovitostí je to přesně naopak. Jejich hodnota se průběžně zvyšuje. Pokud k tomu navíc připočteme fakt, že průměrné sazby hypoték klesají, představuje investice do nového bytu perspektivní příležitost,“ řekl Marcel Soural, předseda představenstva společnosti Trigema.

Do dalších měsíců lze podle něj navíc očekávat, že se poptávka po bydlení bude ještě zvedat.

Průměrná cena za prodaný byt dosáhla během druhého kvartálu na 108 261 korun na m2. To je o 2 procenta více než v předchozím čtvrtletí.

Nejdražší jsou z toho pětipokojové a větší a jednopokojové byty. Cena pětipokojových a větších činila 144 a jednopokojových 118 000 korun na m2.

Nejžádanějšími jsou dvoupokojové byty. Prodalo se jich více než 42 procent. Jejich cena je 106 000 korun na m2. U třípokojových je to pak necelých 104 000 korun na m2.

K nejvíce žádaným místům, kde se novostavby ve městě nabízí, patřila pátá a čtvrtá městská část. Zde se dohromady prodalo 40 procent nových bytů.

Cena nových bytů mimo metropoli podle šetření Trigema mezikvartálně stoupla z 60 053 na 61 933 korun na m2. Zájem o ně posílil o jeden procentní bod.

Mimo Prahu se ve 2. čtvrtletí prodalo 1 671 bytů, což je zhruba o 1 procento více než v 1. kvartálu. Nejvíce z nich bylo v Jihomoravském (515 bytů), Středočeském (250) a Plzeňském (234) kraji.

Nejméně bytů se naopak prodalo na Ústecku, v Královehradeckém a Jihočeském kraji. Celkově to bylo pouze necelých 50 jednotek. (pel)