Sdružení místních samospráv ČR (SMS ČR) vyhlásilo stávkovou pohotovost starostů. Radnice očekávají propad rozpočtů o dalších 10 miliard korun. Babišova vláda totiž zavedením kompenzačního bonusu pro OSVČ a také schválením možnosti zpětného uplatnění daňové ztráty pro firmy zároveň sebere městům, obcím a krajům údajně až 25 miliard korun. Samosprávy nazvaly protestní stávkovou pohotovost „Vláda chce vzít 20 mld. Kč obcím a městům. Schillený nápad!“. 

„Bohužel Vláda ČR předložila v pondělí 25. 5. 2020 v rámci legislativního stavu nouze další návrh s dopadem na rozpočty samospráv, tzv. zpětnou kompenzaci daňových ztrát, která přináší pro samosprávy propad nejméně 7 mld. Kč pro obce a přes 2,5 mld. Kč pro kraje,“ uvedlo v tiskové zprávě Sdružení místních samospráv.

Návrh byl schválen již v pátek 29 května a zamíří nyní do Senátu. SMS ČR bude jednat se senátory, aby návrh zákona vrátili poslancům s návrhem, který nahradí samosprávám jejich ztrátu, a to formou zákonného nároku.

Minulý týden navíc sdružení vyhlásilo Černý den pro obce a kraje s cílem přesvědčit poslance, aby zamezili nespravedlivým dopadům kompenzačního bonusu na samosprávy, pokud by schválili klíčový návrh Senátu.

Bohužel poslanci se rozhodli setrvat na sněmovní verzi, která znamená pro obce mínus 12,5 mld. Kč a pro kraje dalších 4,5 mld. Kč. Zákon následně podepsal prezident a ztráta pro obce je tak nyní definitivní.

Celkové kumulativní dopady těchto vládních opatření tak už přesahují 20 mld. Kč jen pro obce a města (dalších 7 mld. Kč pro kraje) a mohou dosáhnout i 25 mld. Kč.

K danému je nutné připočíst předpokládaný propad ve sdílených daních cca mínus 40 mld. Kč oproti vládní predikci na rok 2020, upozorňuje SMS.

„Takto výrazné propady nemohou samosprávy samy zvládnout a je podle našeho přesvědčení nutné požádat stát o podporu,“ apeluje sdružení.

Babiš: Je to kampaň!

Samosprávy proto požadují zákonný jednorázový příspěvek od státu do svých rozpočtů, o němž bude SMS ČR jednat se zákonodárci.

Na den očekávaného finálního hlasování Poslanecké sněmovny pak sdružení hodlá svolat podporující shromáždění starostů do Prahy.

„Je totiž krajně nereálné udržet naplánované investice s ohledem na negativní zásahy státu do příjmů samospráv a reálnou hrozbu až 25% poklesu u sdílených daní. A podle našeho pevného přesvědčení již nastal čas razantně ozvat,“ dodalo SMS.

Premiér Andrej Babiš (ANO) akce samospráv kvůli ztrátám příjmů označil za kampaň.

„Tady jede kampaň STAN, který se tváří, že zastupuje všechny starosty, a KDU-ČSL a samozřejmě Senát. Je to krajská kampaň,“ uvedl. (pel)

Města na protest proti vládě vyvěsila černé vlajky. Nechtějí platit bonusy OSVČ ze svých rozpočtů

Babiš slibuje obcím, že jim sebrané miliardy vrátí na dotacích. Ty chce dokonce zvýšit