Obce v Česku se doslova popraly o dotace. (Ilustrační foto)

Obce v Česku se doslova popraly o dotace v poslední, již ukončené výzvě, na výstavbu domů v pasivním standardu. Alokace 500 milionů korun nestačila na obrovský zájem o výstavbu základních či mateřských škol, sportovních hal, kulturních domů a nemocničních pavilonů, do jejichž výstavby se chce pustit řada měst a obcí po celém Česku.

V aktuálně uzavřené dotační výzvě v Operačním programu Životní prostředí, zaměřené právě na podporu pasivní výstavby, na Státní fond životního prostředí ČR dorazilo na čtyři desítky žádostí s požadavkem na dotaci ve výši 1,2 miliardy korun.

Veřejné budovy postavené v pasivní standardu mají velmi nízkou spotřebu energií, což přináší ekologické i ekonomické výhody. Náklady na jejich výstavbu jsou sice o něco málo vyšší, ale díky nízkým provozním výdajům se poměrně rychle vrací. Od rezortu životního prostředí dostanou investoři až třicet procent z ceny projektu.

„Udělali jsme dobrý tah. Dříve bylo možné získat dotaci pouze na vícenáklady nezbytné na dosažení pasivního energetického standardu, to jsme změnili tak, že dnes dostávají investoři podporu z celkových nákladů projektu, což rapidně zvýšilo konečnou dotaci. Byl to krok správným směrem. Zájem o dotace se rázem zvýšil. Státní správa a samospráva by měly jít v pasivní výstavbě příkladem, je to způsob jak šetřit energie a snižovat produkci skleníkových plynů,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec.

Žádosti o dotace mohly obce, města, kraje a další subjekty podávat průběžně od 4. dubna 2017 do konce října letošního roku. Zájem o ně byl mimořádný. Celkem se sešlo 39 projektů s požadavkem na dotaci ve výši 1,2 miliardy korun a alokace výzvy tak byla překročena o více než 700 milionů korun.

„Došlé projekty byly schvalovány průběžně, aby se žadatelé mohli co nejdříve pustit do jejich realizace. Schváleno bylo dosud na pětadvacet projektů, některé z nich se již dokončují nebo realizují,“ informoval Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR.

„Projekty, na které v této výzvě nestačily peníze, vyhodnotíme rovněž a ty úspěšné budou mít možnost získat podporu z výzvy, kterou vyhlásíme na jaře příštího roku,“ doplnil Valdman.

Další příležitost požádat o dotaci na výstavbu v pasivním standardu budou mít obce a města na jaře příštího roku. Nová výzva se otevře 2. března 2020 a žádosti bude možné podávat až do 2. března 2021. Vedle dotací na výstavbu nových veřejných budov v pasivním standardu nabízí ministerstvo také finanční podporu na jejich energeticky úsporné renovace. Na ty je aktuálně možné žádat až do 3. února 2020. (ces)