Praze hrozí zápis na seznam památek UNESCO v ohrožení.

Historické centrum Prahy, které je zapsáno v seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, by mohlo být zařazeno mezi památky v ohrožení. Jedná se o takové památky, kterým akutně hrozí zánik. Podle komisařů UNESCO, kteří na jaře hlavní město navštívili, město ani stát neochraňují hodnoty, pro které byla historická část Prahy na seznam zapsána.

Uvedlo to Centrum světového dědictví UNESCO spolu s centrálou Mezinárodní rady pro památky a sídla ICOMOS ve zprávě. Dokument mají k dispozici ministerstvo kultury a Praha, zatím ji však nezveřejnily.

Komisaři upozornili na stávající i plánované výškové stavby v Praze. Jako hrozbu pro historické centrum Prahy uvádějí i připravovaný nový stavební zákon, který nepočítá se závaznými stanovisky památkářů. Požadují proto přepracování Metropolitního plánu.

Dále zkritizovali nečinnost státní správy při ochraně historického centra Prahy.

„Reaktivní monitorovací mise z roku 2019 vyjadřuje politování, že smluvní stát nereagoval na obavy, doporučení a žádosti o řadě rozsáhlých rozvojových projektů navrhovaných uvnitř nárazníkové zóny, památek a širším okolí, vyjádřené v předchozích zprávách z misí, ani na rozhodnutí Výboru požadující plán na omezení výškových budov s cílem zabránit vizuálnímu narušení historické městské krajiny v Praze,” uvedli komisaři.

Historické centrum Prahy se dlouhodobě vylidňuje a namísto obyvatel v něm hrají prim služby a ryze komerční atrakce pro turisty, s nimiž se město snaží bojovat. Naposledy takto zakázalo obří zvířecí maskoty a další typy pouličních umělců.

Podle zprávy nyní je na Praze a České republice, aby stav napravily. Výbor pro světové dědictví to pak vyhodnotí na svém 44. příští rok.

Na Seznamu světového dědictví v ohrožení je přes 50 položek. Z evropských míst je tam Vídeň, Liverpool a byzantské chrámy v Kosovu.

Několik desítek objektů bylo ze seznamu památek v ohrožení později odstraněno. Zcela bylo ze Seznamu světového dědictví vyškrtnuto Labské údolí v Drážďanech.

(pel)