Tomáš Tomeček s Tatrou 815 vyhrál závod Africa Eco Race v kategorii kamionů. Jeho další kroky by měly směřovat na letošní Dakar Rally, kde by měl opět plnit roli asistenčního vozidla pro tým South Racing, uvedla společnost Tatra Trucks a poděkovala vítězi za skvělou propagaci značky.

Africa Eco Race měřila 6 tisíc kilometrů a vedla po stopách původní dakarské rally.

Tomeček zvítězil v kategorii kamionů a byl pátý v absolutním pořadí automobilů.

Mezi kamiony byl Tomeček se svou oranžovou desetitunovou Tatrou 815 DAKAR 2T0R45 v barvách týmu Promet Czechoslovak Group Tom Racing při svém jedenáctém startu na této soutěži počtvrté vítězný.

Triumf je o to cennější, že Tomáš Tomeček se stal historicky prvním sólo jezdcem v rámci Africa Eco Race bez posádky, který na dálkové soutěži zvítězil v kategorii kamionů.

Zkušený jezdec, který jel v Africe premiérově ještě na starém, původním „Dakaru“ v roce 1995, si vítězství velmi váží a staví jej vysoko.

„Poslední dva ročníky se kvůli covidu nejely, takže jsem předně velice rád, že se konečně jelo a já se znovu podíval do Afriky na trasy původních starých „Dakarů“ v Senegalu nebo Mauretánii,“ uvedl Tomeček.

Na trase z Monaca přes Maroko, Mauretánii až do cíle u Růžového jezera v Dakaru v Senegalu čekalo na účastníky soutěže 6 tisíc kilometrů, z toho zhruba 2/3 byly měřené úseky.

„Letos to bylo o dost náročnější, než v minulých letech. Bylo větší horko, terén byl hůře čitelný a tím pádem navigace byla složitější. Na druhou stranu musím říct, že závod byl skutečně krásný. Jelo se i místy, kudy se jezdilo třeba před 25 lety, trochu na mě padla i nostalgie,” upřesnil Tomeček. (sfr)