Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vloni v Česku uložila pokuty za téměř 190 milionů. Většina uzavřených provozoven jsou restaurace. Celkem v roce 2024 provedla 50 059 vstupů v rámci výkonu úřední kontroly s cílem „chránit zdraví a oprávněné zájmy spotřebitelů i rovné prostředí pro poctivé provozovatele“.
Z tohoto počtu inspektoři SZPI vykonali 31 548 kontrolních vstupů do provozoven maloobchodního prodeje, 14 495 vstupů do provozoven společného stravování, 11 923 vstupů ve výrobě potravin, 2 401 kontrol ve velkoskladech, 603 v prvovýrobě a 3 908 v ostatních místech, např. při přepravě, v celních skladech, internetovém prodeji apod.
V loňském roce SZPI kontrolou zjistila celkem 3 323 nevyhovujících šarží potravin a ostatních výrobků.
Z hlediska země původu inspekce v loňském roce zjistila nejvyšší míru pochybení u potravin dovážených z tzv. třetích zemí, naopak nejmenší podíl nevyhovujících vzorků kontroly potvrdily u potravin tuzemských výrobců, obdobně jako v minulých letech.
U potravin ze třetích zemí nevyhovělo požadavkům národních nebo evropských předpisů 38,1 % hodnocených šarží. U potravin původem ze zemí EU nevyhovělo 24,4 % kontrolovaných šarží, tuzemské potraviny nevyhověly v 15,4 %.
V roce 2024 bylo ukončeno 2 913 správních řízení za nedodržení potravinového práva ze strany provozovatelů, kterým SZPI pravomocně uložila pokuty v celkové výši 189 056 750 Kč, což je o 60 mil. Kč více než v předchozím roce. Suma uložených pokut je příjmem státního rozpočtu.
Od 1. ledna 2025 byl dozor nad požadavky potravinového práva v provozovnách společného stravování otevřeného typu (restaurace, rychlá občerstvení, pivnice, kavárny, čerpací stanice apod.) sjednocen pod resort Ministerstva zemědělství. Jde o významnou změnu s pozitivními přínosy pro spotřebitele i provozovatele.
„Díky efektivnímu, profesionálnímu a centrálnímu řízení SZPI jsou nyní zajištěny jednotné metodické postupy u všech úředních kontrol potravin napříč obory i regiony. Získáváme přehlednější, transparentnější a předvídatelnější prostředí pro spotřebitele i provozovatele, přičemž provozovatele nezatížíme novými povinnostmi,“ uvedl ministr zemědělství Marek Výborný.
V návaznosti na sjednocení dozoru uskutečnila SZPI v období 1. 1. – 16. 5. 2025 celkem 10 796 kontrol ve společném stravování, přičemž u 3 367 kontrol (přes 30 %) zjistila porušení právních předpisů.
Z důvodu velmi závažného porušení hygienických předpisů byli inspektoři SZPI nuceni na místě uzavřít 51 restaurací a rychlých občerstvení. Segment společného stravování tak představuje více než 76 % všech provozoven uzavřených SZPI v daném období.
„Vzhledem k aktuální situaci bude SZPI pokračovat ve vyvíjení tlaku na ty provozovatele, kteří nerespektují potravinové právo a kteří jednají nefér jak vůči spotřebitelům, tak vůči poctivě jednajícím provozovatelům,“ konstatoval ústřední ředitel SZPI Martin Klanica. (sfr)