České Budějovice rok po volbách: Rekonstruují Slavii a chtějí postavit Slunečný ostrov. (Ilustrační foto: České Budějovice).

České Budějovice rok po volbách pracují na mnoha projektech, když například rekonstruují kulturní dům Slavie a chystají se postavit Slunečný ostrov. Vyplynulo to z odpovědí města na otázky deníku ČESKO1 v rámci seriálu článků o situaci v krajských městech po uplynutí jednoho roku od komunálních voleb.


Deník ČESKO1: S jakými největšími problémy se v současnosti vaše město potýká? Potažmo, jaké jsou aktuálně nejdůležitější priority vedení města?

ČESKÉ BUDĚJOVICE, primátorka města Dagmar Škodová Parmová: Jak známo, České Budějovice se mohou pyšnit titulem Evropské hlavní město kultury 2028. Prestižní ocenění samozřejmě doprovází nemalé investice a vedení města má hned několik priorit. Letos například začala rozsáhlá rekonstrukce kulturního domu Slavie. Ve spolupráci s krajem chceme vybudovat novou Jihočeskou uměleckou galerii na českobudějovickém Senovážném náměstí, otevřít lidem náplavku se zázemím na Vrchlického nábřeží, postavit Slunečný ostrov.

Projektů máme opravdu hodně. Ani problémy se našemu městu nevyhýbají, ale jsou tady od toho, aby se řešily, což se nám v rámci možností daří.

Co pozitivního se vašemu vedení města za uplynulý rok již podařilo zrealizovat či připravit pro občany?

Tak třeba se nám v rekordním čase podařilo otevřít volnočasový areál u řeky Vltavy v sousedství stejnojmenného sídliště, kam denně zavítají stovky lidí. Nové zázemí v podobně občerstvení i odpočinku má i hodně navštěvovaný Sokolský ostrov.

Co se naopak nepodařilo či znatelně nedaří?

Co jsme si předsevzali, to se snažíme plnit.

Jak vedení města vnímá vládní konsolidační balíček na roky 2024/2025? Bude mít konsolidační balíček na občany vašeho města, potažmo na vaše město nějaké dopady? Jaké?

Dopady konsolidačního balíčku pro příští roky, nemůžeme v roce 2023 úplně přesně předjímat. Výběr daní, které rozpočtově patří městu, ale aktuálně vypadá velmi optimisticky.  Ke konci letošního srpna se podařilo příjmy rozpočtu naplnit na více než 105%, řečí čísel to znamená, že nám přibylo více než 100 milionů korun.



Jak se vaše město konkrétně staví ke klimatické změně, respektive, jaká konkrétní opatření vaše město dělá či připravuje pro občany na zmírnění klimatické změny?

Zastupitelé schválili Místní adaptační strategii města České Budějovice na změnu klimatu. Podrobněji o ní informujeme na naší speciální webové stránce.

Jak se vaše město staví k otázce rozšiřování zelených ploch na území města? Jakou část města zaujímají parky či lesy, potažmo zalesněné plochy? Připravujete rozšíření takových ploch? 

Jednoznačně pozitivně. Záměrem radnice je postupná přeměna betonových ploch ve prospěch zeleně, ale i městského bydlení. Z katastrální výměry Českých Budějovic 4 717 ha (včetně území České Vrbné a Haklovy Dvory) zaujímá zeleň všech typů plochu 1 200 ha, což je 25,5 % výměry města. Jen pro zajímavost, park Stromovka v samém centru města má rozlohu 68 ha. Tyto údaje uvádí Encyklopedie Českých Budějovic.

Jaké dopady pro vaše město má a bude mít probíhající přechod z klasických automobilů na elektromobily? Projevuje se to nějak v městských plánech? Přináší to pro vás nějaké nové problémy?

Přechod by měl být postupný, potrvá ještě několik let a jak vím, intenzivně se na něj připravují i naši výrobci automobilů. Městský Dopravní podnik už nakoupil elektro vozidla pro MHD. Přechod na elektro energii město podporuje, například umožní výstavbu nových dobíjecích stanic na svém území.